Чи має право асистент вчителя на грошову допомогу в розмірі десяти місячних пенсій?

Чи має право асистент вчителя на грошову допомогу в розмірі десяти місячних пенсій?
Дата: 04.01.2024

Херсонським окружним адміністративним судом від 04 лютого 2021 р. Справа № 540/10/21 ухвалено рішення про визнання протиправними дії Головного управління Пенсійного фонду України в Херсонській області щодо відмови в призначенні та виплаті АСИСТЕНТУ ВЧИТЕЛЯ грошової допомоги у розмірі десяти місячних пенсій.  

В Рішенні йдеться: Листом від 14.09.2020 року відповідач (Головне управління Пенсійного фонду України в Херсонській області) відмовив у виплаті грошової допомоги, яка не підлягає оподаткуванню у розмірі десяти місячних пенсій станом на день її призначення з підстав, що посада асистента вчителя інклюзивного класу Нижньосірогозького опорного закладу повної загальної середньої освіти, яку позивачка займала на момент призначення пенсії не входить до Переліку посад у розділі І «Освіта» затвердженого постановою КМУ від 04.11.1993 року № 909.

Позиція пенсійного органу ґрунтується на тому, що оскільки позивачка на момент виходу на пенсію займала посаду асистента вчителя інклюзивного класу, яка не передбачена переліком № 909 та працювала вчителем початкових класів, за сумісництвом, тобто це не було основною роботою, вона не має права на отримання грошової допомоги, яка є предметом спору.

Позивачка не погоджується із відмовою щодо виплати їй грошової допомоги у розмірі десяти місячних пенсій відповідно до пункту 7-1 Закону № 1058 та вважає дії відповідача протиправними.

Надаючи оцінку спірним правовідносинам суд виходить з наступних приписів законодавства.

Частиною 2 ст. 19 Конституції України встановлено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Переліком № 909 визначено, що робота в загальноосвітніх навчальних закладах дає право на отримання пенсії за вислугу років та в загальноосвітніх навчальних закладах, військових загальноосвітніх навчальних закладах, музичних і художніх школах передбачені посади: учителі, логопеди, вчителі-логопеди, вчителі-дефектологи, викладачі, сурдопедагоги, тифлопедагоги, вихователі, завідуючі та інструктори слухових кабінетів, директори, завідуючі, їх заступники з навчально-виховної (навчальної, виховної), навчально-виробничої частини або роботи з виробничого навчання, завідуючі навчальною і навчально-виховною частиною, завідувачі філіями, їх заступники з навчально-виховної (навчальної, виховної) роботи, соціальні педагоги (організатори позакласної та позашкільної виховної роботи з дітьми), практичні психологи, педагоги-організатори, майстри виробничого навчання, керівники гуртків, секцій, студій та інших форм гурткової роботи.

Таким чином, посада асистента вчителя загальноосвітнього навчального закладу не значиться у Переліку № 909.

Разом із тим, постановою Кабінету Міністрів України № 963 від 14.06.2000 р. затверджено перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, яким посаду асистент вчителя загальноосвітнього навчального закладу з інклюзивним та інтегрованим навчанням віднесено до посад педагогічних працівників.

На підставі викладеного, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі, оскільки позивачка має усі необхідні умови для призначення та виплати їй грошової допомоги у розмірі десяти місячних пенсій, яка передбачена п. 7-1 Перехідних положень Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування".

‼️Отже, керуючись вищевикладеним, суд дійшов висновку, що педагогічний працівник на посаді «асистент вчителя» МАЄ ПРАВО на отримання грошової допомоги в  розмірі десяти місячних пенсій, так як постановою Кабінету Міністрів України № 963 від 14.06.2000 р. затверджено перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, цією постановою посаду «асистент вчителя» віднесено до посад педагогічних працівників.

Також в Рішенні суду зазначено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Тобто, Пенсійний фонд України та його територіальні органи не мають права позбавляти громадян України на соціальний захист.

Джерело:

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Поки що немає коментарів. Будьте першим, хто поділився своєю думкою!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: