Ігор Лікарчук: Незабаром в школах учням учителі будуть витирати не лише соплі

Ігор Лікарчук: Незабаром в школах учням учителі будуть витирати не лише соплі
Дата: 24.03.2024

Автор: Ігор Лікарчук, екскерівник Українського центру оцінювання якості освіти

Діти ведуть себе так, як їх навчили (виховали) батьки. Тому нічого нового у відеозаписах із нагрудної камери вчителя  вони не побачать. Навіть, якщо захочуть побачити. У чому я серйозно сумніваюся. Не стільки відеокамери потрібні, а відповідальність батьків через систему солідних штрафів за негідну поведінку дитини в школі. Також потрібно перестати тримати в закладі освіти тих учнів чи студентів, яким ця освіта не потрібна, які її не хочуть здобувати тяжкою працею. Під примусом освіта не здобувається, а заклад освіти  - не богадільня, в якій годують, розважають, пилюку з учнів струшують і соплі витирають… Бо незабаром в школах учням учителі будуть витирати не лише соплі. До того йде...

P.S. У моєму коментарі до допису є таблиця штрафів у шкільній справі Казахстану. Цікаааааава інформація. Дякую за неї Віктор Громовий.

Вподобайкі:

0
1
0
0

Коментарі

Оксана.

Я.проти .щоб.в 10.класи. Брали.учнів.з Поганими.оцінками

Ені

Я вчитель і мама, тому скажу що це палка з двома кінцями. І ситуація про негативну поведінку це 50/50 , десь потрібно штрафи батькам, а десь вчителям і не лише їм а й керівникам з освіти, а також авторам програм, підручників і т.д.. Завжди необхідно розпочинати з себе.

Вікторія

Абсолютно вірно!

Петро

Які батьки, - такі й діти їхні... лише в прогресії.

Петро

Ені...ви вчителька? :))) Вчителі так ... не пишуть.

Світлана

Наразі школа не має жодних важелів впливу на ненормативну поведінку учнів і батьків. Я вважаю, що батьки мають нести фінансову відповідальність за виховання власних дітей.

Вікторія

Покоління НУШ, з яким програлися, не оцінювали, не готували до викликів часу буде найбільш непристосованим до реалій виживання і боротьби. В час жорстокий. Тому підвалини майбутнього закладені сумні.

Олексій

Всі хочуть , щоб їх діти вчились краще , ніж вони самі . Того ж ніби бажають і вчителі. Але насправді і перші , і другі не розуміють , що значить вчитись і як потрібно навчати .Лікар не розуміє фізику і хімію , юрист -мабуть нічого не розуміє .Вчитель -зно здав на 105 балів .А дитина хоче бути лікарем , юристом , не вчителем .Забули як самі в більшості вчились в школі . Тому хочуть всього для чогось лише батьки .

Лариса

А іноді просто настільки не адекватно оцінюють вчителі дитину, що відбивають у неї бажання навчатися, а в батьків бажання мотивувати своїх дітей.

Наталія

Вважаю, що без старанності, самодисципліни та відповідальності учнів освіти гарної вони не здобудуть. Але! Мають бути гарні підручники, навчальні програми, які складалися б з урахуванням вікових, психофізичних особливостей дітей. Підручники з англійської мови по НУШ - це, пробачте, "вінегрет", немає системності, конкретної тематики, бо автори їхні - європейці, складали ці книги для англомовних дітей, а не для тих дітей, які англійську вивчають. А що вже говорити про підручники з історії, укр.мови, літератури (гуманітарні дисципліни)!

Олександр

НУШ-це гуманітарна діверсія проти України!

Юлія

Все залежить від батьків.Який фундамент, такий і будинок.

Пенсіонерка

НУШ - це невдале поєднання нових методів навчання і виховання і старої системи освіти. Вчителі проходять курси НУШ онлайн, заповнюючи анкети звонять знайомим колегам і запитують; ти що написала на це? і тд., по суті в багатьох питаннях навчання і виховання їхні знання поверхові або й зовсім не розуміють їх. Шкільна адміністрація, методичні кабінети не надають якісної допомоги вчителю, бо й самі "мелко плавают" в цьому.

Анастасія

Шкільна програма в нас радянського зразку, я маю на увазі - систему! Все через не хочу і не можу...діти не хотять займатися, тому зо їх змушують це робити, а ви спитаєте - а як інакше?! А інакше можливо і потрібно, навчили читати і писати, а далі дайте дітям вибирати, що саме вони хотять вивчати. Так, розумію, є певний перелік обов'язкових предметів, але все інше - дайте вибрати дітям, дайте їм трошки права вибору і відповідальності. По друге, діти мають навчатися самі, не лекції на уроці ( діти по різному сприймають інформацію, з різною швидкістю) тому ця спільна лекція до одного місця. Дайте дітям опановувати матеріал самостійно, а якщо щось не розуміють, хай звертаються до вчителя, але ініціатива має йти від учня, а не від вчителя, дорослого. Перевернути цю спаплюжену поведінку бігання за дитиною. Дитина має бажати, дитина має ініціювати і бігати за вчителем, інформацією і т.д. Ну і на останок мають бути заохочувальні предмети, такі як спорт, музика, малювання, кібер спорт, командні змагання і таке інше... Але за умови, що обов'язкові предмети на певному рівні. Тоді і покарання можно вводити, покарання балами, грошами, відстороненням від командних ігор. Але для початку потрібно покласти ініціативу і відповідальність на учнів, а на вчителів чи батьків.

Тіна

А як поводять себе батьки,коли приходять у школу ,,розбиратися"?! Особисто на мене озвіріла мама накинулася з кулаками! Добре,що дитина крикнула,що ,,я НЕ та вчителька", а я тоді вже просила те дитя заспокоїти маму. Витирати соплі? Та вже давно і штаники перуться! Мені залишилося до пенсії 1 рік і ...місяць! Не дай Боже піднімуть пенсійний вік!

Наталія

Тут только учителя и пишут комментарии Хватит только родителей винить Что вы в в школах устроили. И как вы к детям относитесь Вы их за людей не считаете, подход к ним не ищете , а только лекции читаете и кричите А ещё одно забыла и дополнительно зарабатываете репетиторством Подойти к учителю спросить по уроку не возможно Ответ один слушай на уроке Поэтому какие вы такие и дети выходят из школы не получив знаний и уважения к себе Я бы вам зарплату предложила платить от успеваемости учеников и проверки их знаний А то только ставить 1 и убивать у детей все желание к учебе Растите учителя сами ,а то дети вас умней и требуют уважения к себе А вы все о материальном и деньгах Штрафами ситуацию не исправить

Ольга

Риба псується з голови. Подивіться на очільників- їх рівень плюс їх продажність.

Ігор

Абсолютно правильно каже автор статті.Булінг вчителів та безкарність учнів зашкалює

Юлія

Контроль - це круто, але не тільки дітей контролювати треба, вчителів теж. Сидить пенсія, яка нічого не хоче робити, їм на все по***, аби тільки їх ніхто не трогав. Нажаль вчителів за велінням душі одиниці. Так, діти всі різні, виховання теж різне, але нікому і не хочеться підходи до дітей шукати, всім все одно, бо в класах по 28 учнів, і це важко. Простіше затулити очі і вуха, якось день відчитати і на цьому всьо.

Єва

Типова вілповідь ображеної мами, дитина якої має проблеми у школі, с мама не може їх вирішити. Видно, що в школі не буваєте, а якщо приходите, то тільки "розбиратись". Немає того, про що ви написали: вчителі сталяться добре до дітей, "считают их за людей*, завжди пояснюють , якщо є питання, до репетиторства ніхто не спонукає - це рішення батьків. 1 приходиться ставити, якщо більше немає чого, але зазвичай це відбувається після надання можливості отримати ішну оцінку будь- яким способом. І мені здається, що вчителі це як раз найменш "фінансово схиблені" люди, їм навпаки доводиться багато чого робити безкоштовно і у свій вільний час. Не треба від батьків грошей, просто приділяйте увагу своїм дітям, усвідомте рівень їхніх здібностей і якщо хочете " розбиратись" з учителем, то прислухайтесь до того, що він каже. В школі немає ворогів дітей, їх видумують баттки.

Тетяна

Маю великий стаж педагогічної роботи і дуже її люблю. Але інколи просто руки опускаються коли приходиш у клас навчити, готуєшся,підбираєш цікавий матеріал(і деякі діти теж тебе дуже чекають і мають високі результати),а сидить групка діточок паралельних до всіх предметів і зацікавлена зірвати урок .Важелів впливу нуль.....Можливо десь зверху прийняли би нарешті рішення про переведення таких "розумах"на домашню форму навчання.Хоча б на місяць,щоб батьки оцінили роботу вчителів. Ей,керівники вищої ланки!!!!!! У ваших руках доля української освіти! ПОЧНІТЬ НАРЕШТІ ПРАЦЮВАТИ!!!

Василько

Батьки судять зі своєї сторони, учителі з свої, а діти де? Система освіти згнила, вчителі хочуть вчити як колись, а світ пішов вперед. Більшість вчителів "гососовєтікус" і змінюватись не будуть, як так-я тут вчитель. Директори по контракту від яких вимагається якісь знань. Ви бачили десь глечика на раллі на "запорожцю". Зміни будуть якщо дадуть з ким їх робити. Все інше-балачки. А звинувати дітей, памятайте-це та можливість яка дасть утримати на пенсії, через виплати держави, так що вони наше майбутнє.

Тарас

Батьки судять зі своєї сторони, учителі з свої, а діти де? Система освіти згнила, вчителі хочуть вчити як колись, а світ пішов вперед. Більшість вчителів "гососовєтікус" і змінюватись не будуть, як так-я тут вчитель. Директори по контракту від яких вимагається якісь знань. Ви бачили десь глечика на раллі на "запорожцю". Зміни будуть якщо дадуть з ким їх робити. Все інше-балачки. А звинувати дітей, памятайте-це та можливість яка дасть утримати на пенсії, через виплати держави, так що вони наше майбутнє.

Олексій

Шановні батьки. 6 років до школи і усе життя поза школою діти залишаються вашими дітьми. Виконуйте свій обов'язок по вихованню дитини, а учитель буде їх навчати, а не витрачати час на перевиховання. Виховання батькам, навчання вчителю. Тоді і будемо мати виховану і навчену дитину.

Наталя

Працюю в школі 40 років. Десь у жовтні минулого року заходжу до закладу. Назустріч біжить мама першокласника (дізналася потім) і кричить:"Слава богу ! Здихалась!". ОСЬ І ВІДПОВІДЬ!

Яна

Криза в освіті глибока й, на жаль, уже системна. Вона проявляється у всьому: від програм і підручників, що часто - густо не відповідають ні віковим особливостям дітей, ні принципи дидактики у них не дотримані(та й не секрет де, що тепер програми й підручники - то вже не про освіту, то про гроші) до організації роботи у конкретно взятих школах. Зараз часто прочитаєш, що вчителі,мовляв, не готові до НУШ. А що, хтось їх справді серйозно готував? Обласні АНО, де працюють ті самі викладачі, що "готували" вчителів і до попередніх реформ. Вони дуже гарно у всьому розібралися і вчителів навчили? Ха - ха тричі,як кажуть. Чи працівники департаментів усі розуміли (та чи й тепер розуміють), ЩО і ЯК треба робити? У нас, наприклад, очільниця відділу освіти уже років 30+ на цьому місці працює, то як вважаєте, вона перебудувалася, чи просто пристосувалася? Чи міністри освіти наші такі вже компетентні? Окозамилювання, брехня на кожному кроці, то чого ми хочемо?

Павло

Невихована дитина для вчителя на певний проміжок часу, а для батьків-- на все життя. Помітив законмірність: чим більше батьки скаржаться на вчителів, тим більше мають проблем із своїми дітьми у дорослому житті.

Батько

Якщо вчитель готовий бути приниженим, неважливо ким - директором чи завучем, представником РайВОно чи учнем- шмаркачем, то велика ймовірність того, що він готовий принижувати інших. Здогадайтесь, кого? Також він ніколи не виховає в учневі достойну людину.

Артур

А ви коли були дітьми не розважалися в школі не бігали покоридорах а тільки сиділи за патрами в окулярах школа це не просто місце де здобуваються знання а ще де можна побачитись з друзями згадайте свое дитинство і не знищуйте своїм дітям

Олександр

Реформи освіти потрібні.Але треба: 1) гарна зарплата вчителю, а не трішки більша за мінімальну; 2) державна закупівля оснащення кабінету ( у більшості випадків матеріальна база 60-80 рр. минулого століття) 3) встановити штрафи для батьків або і відбирання дітей, якщо вони не можуть дати ладу своїм дітям і забезпечити їх присутність на уроках і виконання завдань поставлених вчителем; 4) всякі експерименти у галузі освіти мають пройти апробацію хоча б в межах одного району; 5) необхідно переглянути всі програми починаючи з 1 класу і запитати в учителя середніх класів, з якими навичками має прийти дитина до нього в 5-6? Якщо вона не має їх, то нехай продовжує опановувати їх, навіщо переводити їх у середні класи, де закладаються ази наук і йде подальше формування наступних етапів мислення.

Марія

Прийшли у Європу, а штрафи з Казахстану беремо, ви або Європейська освіта, але це важко і в перше чергу це повага до дітей і батьків, або що зручніше надавачам освіти совок.

Тимохарис Александрийский

"Також потрібно перестати тримати в закладі освіти тих учнів чи студентів, яким ця освіта не потрібна, які її не хочуть здобувати тяжкою працею." — интересно, сколько тогда ВУЗов и кафедр закроется, которые существуют, пока туда хоть кто-то поступает..?

Світлана

Дитина - головна в школі. Задля неї має бути все. Для цього потрібно старатися всім: і батькам, і вчителям, і державі. У нас кожен з них ''відстоює'' свої права, забуваючи про обов'язки. Навіть ''неукеровані'' діти навчаються, коли їм цікаво, коли вчитель не кричить і не принижує. Чому багато(не всі) вчителів дозволяють собі по- хамськи поводитися з дітьми, викликаючи у відповідь лише агресію? Хіба не простіше було б ставити погані оцінки, щоб батьки бачили, що дитина не навчається? Школа - це жах для дітей. Багато з яких, навіть гарно навчаючись, не хочуть до неї ходити. Це провина батьків?

Ірина

Нова Українська Школа це - бібліотека, спортзал і тир. Бібліотека - самопізнання українця, його призначення на цій землі, глибока ідеологічна мотивація захищати свою Батьківщину. Спортзал - для того, щоб тримати зброю в руках треба мати силу. Тир - масове навчання українців володіти зброєю.

Веніамін.

Наші експерименти-гойдалки ні до чого доброго не приведуть. Шевченко писав ясно-:"І свого не цурайтесь, і чужому научайтесь". А у нас уже "маятник, як качается, то розбиває все, як та баба-копра". Коректування систему освіти потрібно було з урахуванням ментальності нашого народу. Треба підключати етносоціологів, провідних спеціалістів в області ті педагоги, а не начіплювати знак "Мерседеса" на наші реалії. І ще одне на протязі 30 років незалежності виросли покоління, які виховувалися на не зовсім розумних фільмах, книгах, передачах. Не було ідеології, яка б підлаштувалась під наш менталітет. А зараз ми маємо те, що маємо. В данний час потрібно переосмислення всього навчально-виховного процесу, бо буде ще більша біда-духовне знищення нашої нації, яке комусь не дає спокою.

Стефанія

Як завжди Лікарчук вдало дискутує з вчителями , з батьками.про проблеми в освіті, в школі. Я за нагрудні ка мери, за соліддні штафи . ..В 10 клас не всіх приймати, треба засужити бути учнем 10 класу.В мене 50 років викладанн в профільній школі .

Людмила

У мене питання, як працюють вчителі. Все тримається на репетиторстві. Знаючих, відповідальних, добросовісних педагогів - одиниці, нажаль. Про патріотичне виховання взагалі нема що говорити. Відсутнє повністю.

Ольга

Про це я говорила своєму керівництву ще минулого року!)) В Міжгірському ліцеї повідомили, що це поки що заборонено)) невже здійсниться?))

Ольга

Нехай спочатку вчителі, навчаться поважати дітей, якщо хочуть щоб поважали їх. Бо коли на дітей кричать, називають " свинями" , і говорять на дитину "воно" про яку повагу може йти мова. І яка може бути мотивація в цих дітей?

Наталка

Образа вчителя, відносно несерйозна провина на фоні інших. Тут і характерами можуть не зійтись, емоції зіграти. Конфлікти можуть бути в будь-якому колективі. Штрафувати треба за пропуски занять. Не раз бувало, дзвониш до батьків з питанням чому дитини нема кілька днів, то тебе майже посилають. А потім претензії, чому в дитяти погані рцінки.Якщо дитина не відвідує навчальний заклад то і які знання вона може отримати? Не рідко учні приходять п'яні, або під кайфом. Зривають уроки, ламають меблі, псують майно як закладу так і однокласників. За це однозначно треба карати. А тут від батьків тільки й чути: вдома він/ вона того не робить. Скандали що то викладач не додивився.

Катя

Діти більшу частину дня знаходяться в школі, протягом нав рання я ніяких нарікань на виховання не отримувала, а те що вчитель обзиває клас дибілами, те що не здасть екзамени бо діти ідіоти , то за що отримує вчитель заробітну плату, чому важко працюючи на виробництві мушу здавати кошти на штори , на свята.... Ау освіта ви де?

Катя

А чим займається освіта, урок відчитав і пішов, перед іспитами репетитор, на штори ,свята здай, а в результаті

Катя

А чим займається освіта, урок відчитав і пішов, перед іспитами репетитор, на штори свята здай, а в результаті діти дибіли і не виховані. Не кожен вчитель згідний на камеру ,а чому?

Богдан Україна.

Панові Ігорю Лікаряуку — 👍👏👏👏🙌 І— два слова: розпочинати потрібно із усвідомлення того, що без Бога, Бога Живого і Бога Живих нічого не вдієш! Це так. Відкрийте очі на історію людства.

Вчитель

Гарні знання мають ті,хто гарно вчився ще в радянській школі,бо тоді підручники були наповнені цікавим змістом,якщо дитина пропустила урок- могла прочитати та зрозуміти.Зараз підручники жахливі,з помилками,майже без змісту.Як вчитися?!! Тому вчитель повинен додатково шукати матеріал,якось робити,щоб учень міг його записати,бо пам'ять не у всіх гарна.З програми вилучені деякі цікаві дітям теми,не завжди підручник написаний логічно,з опорою на раніш отримані знання.А винуватий у всьому вчитель...Кожного року ми вибираємо підручники,з гірших найкращі...До чого йдемо? В школі вивчають предмети,що дублюють одне одного,наприклад,мистецтво,музика та образотворче мистецтво.Діти могли б мати менше уроків в день.Основи здоров'я можна включити в курс біології після певних тем. Але хто про це думає? Міністр,який в школі не працював? Вибачте за довгий текст,наболіло...

Вероніка

Дуже добре, побачимо за одно всі, як ведуть себе викладачі. Нещодавно бкла свідком жахливого хамського відношення до дитини. Навчання он-лайн є свої переваги! Совкові задрочерні викладачі їх наче світ не змінює, радянське хамство, приниження дітей ніде не поділось!

Коля

Таке відчуття що тут пишуть невідомо хто і кому ,,,, штрафи штрафи , ви що всі банкірами стали , чи стали спроможні друкувати гроші!!! А без штрафів ніяк?

Ника

Как человек который когда-то учился в школе и видел разных учителей скажу, есть неадекватные учителя, поэтому нужно вводить штрафы не только для детей, но и для учителей. Как стыдили перед классом потому что не так читаю, не так делаю. Например я не понимала математику, а к доске вызвали и начали морально давить вместо объяснить. А как-то раз пристыдили за то что заяву писали, не помню точно о какой заявке речь была, помню как одноклассница плаксивая была, чуть что сразу в слёзы, так не один раз на неё давили морально видя как она плачет и это всё созерцал весь класс, всё перечисленное происходило в начальной школе. А недавно гуляли с сыном возле школы и я стала свидетелем картины как первоклашка плакал по маме и папе, а учительница издевательски на всю площадку дразнила "до мами, до папи, до мами до папи", а этот малыш как беззащитный котёнок не знал куда деть себя и свои нахлынувшие переживания. Поэтому вывод один, для того что бы дети учились уважению их самих нужно тоже уважать, показывать своим примером, показывать уважение к ребёнку должны и родители и учителя, окружение взрослых, и между взрослыми что бы тоже дети видели взаимоуважение.

Таїсія

Маячню людина написала..суцільну..я,в,Канаді і бачу як з дітьми носяться. Перш за все це особистість і її розвиток..так в рамках і інструкціях..але дуже зважено..проблема не в щколах або батьках..проблема в ментальності і звиклосьі до насилля над людиною ...не можуть і права не мають ані батьки..ані вчителі тиснути..ніхто.. можуть грамотно виховувати..якщо є проблема з агресією у дитини її водять до психолога..з абсолютно позитивним настроєм.

Микола

1. Престиж знань - без нього нічого не буде. 2. Паритет обов'язків і прав. 3. Підхід - школа не дитячий садок до 16 років. 4. Життя вже само ввело нові форми навчання. 5. І що стосується НУШ: найбільше консерваторів - серед вчителів. Для багатьох дошка і крейда - це все. Ще й навчатись новому не хочуть.

Іван

Після 8-го класу дитина повинна вибирати які предмети буде вивчати,а не змусювати її витрачати свій час на предмети які вона не може і не хоче вчити.

Дмитро

А педагогам за фізичне й психологічне насилля щодо учнів не пропонуєте нічого? Бо педагогоцентризм, як і студентоцентризм, неефективний. Я пропоную паритетний особистісний центризм. ... А ще, коли я вчився у школі, мене найбільше дратувало таке: 1) на деяких предметах було щороку одне й теж для вивчення, а вже тільки під кінець крапля нового в морі того предмету; 2) ще деякі предмети є, де з чоловіків роблять побутових інвалідів, а з жінок - домогосподарок; 3) повторення в 2-му семестрі 11 класу з важливих дисциплін для НМТ/ЗНО є лише з Історії України; 4) відсутній міждисциплінарний тематичний зв'язок; 5) література вивчається, як історія літератури; 6) часто у списку позакласного є значно кращі твори, ніж у програмах; 7) вікова невідповідність літератури; 8) відсутність профорієнтації; 9) булінг зі сторони учнів та вчителів.

Володимир

Це якусь кацапську табличку для ілюстрації використали??

Ірина

Добрий день. Читала коментарі людей, прикро звичайно відчувати, що вчителя вже звинувачують в усіх "гріхах". Так, можна зрозуміти і батьків, і дітей. Можна довго дискусувати

Ірина

Добрий день. Читала коментарі людей, прикро звичайно відчувати, що вчителя вже звинувачують в усіх "гріхах". Так, можна зрозуміти і батьків, і дітей. Можна довго дискусувати, але я вам скажу одне, система освіти потребує конкретної перебудови, не " хтось десь списав, з чогось", а враховувати нашу конкретну ситуацію і наші конкретні реалі життя. Тільки так ми зможемо щось зробити власне для наших дітей, поки ми їх зовсім не втратили " в лабіринтах інтернету". А реалі життя показують,що соціалізації не має у дітей. Не має друзів, не має живого спілкування взагалі. Діти самі по собі , дорослі самі по собі. Ця " вічна дистанційна" виллється нам всім з вами боком. Говорю просто,як я розумію. Мені не байдуже за долю моїх онуків. Що ми їм можемо дати?! Що ми їм залишимо у спадок?! Дистнційку,війну, біду, біль? Хтось взагалі подумав над цим?

Анатолій

Читаю один коментар і диву даюсь наші люди не розуміють задачі вчителя і батьків, вчителі повинні дати учню освіту!!!!!! А людяність, совість, доброту, повагу до старших любов до батьківщини повинні дати батьки. Судячи з деяких дописів деяки " мами" розуміють свій обов'язок тільки народити а у подальшому перекласти виховання своєї дитини на державу.

Олена

Про яку поведінку зараз можна казати, які вимоги ставити до дітей, якщо за багато років ми майже не були у школі? НУШ, шостий клас... Перші півтора роки ще куди не йшло. Потім карантини, дистанційки. Нам взагалі "повезло", що з напастями, що ,конкретно у нас, із вчителем. Давня пенсіонерка, якій було начхати на дітей. "Якщо не розумієте задачу, то можете не писати" - такі пояснення нам були. Про яке навчання тоді мовити? Про яку повагу до вчителя??? Теперь два роки війни. Що ви зараз хочете бачити від таких дітей? В класі, разом з дистанційниками, 25 дітей, вчитися з яких мають бажання 2-3, а інших треба змушувати. Так, поведінка дітей у більшості жахлива. Але й мало хто з вчителів шукає підхід до дітей. Не можна навчити дитину чомусь, якщо ви пристосовуєте лише батіг! На ласощі у них, майже ні у кого, немає бажання... Покоління загублених дітей ми ростимо!

Володимир

Ігорю Лікарчуку , перш ніж давати поради , самому треба навчитись розмовляти українською мовою а не суржиком ! І хто , як не Ігор Лікарчук , доклали максимум зусиль , щоб не вчителя дивились з презирством !

Додати коментар

Новини:

Поділитися: