Ігор Лікарчук: Шоу, мильні бульбашки та гарні фотки у соцмережах - це наше «всьо» в освіті…

Ігор Лікарчук: Шоу, мильні бульбашки та гарні фотки у соцмережах - це наше «всьо» в освіті…
Дата: 01.04.2024

Автор: Ігор Лікарчук, екскерівник Українського центру оцінювання якості освіти

Шоу, мильні бульбашки та гарні фотки у соцмережах - це наше «всьо» в освіті… А якщо іще шоу присмачується іноземними «звьоздами», які не знають і не розуміють ні української  освіти, ні української ментальності, то і результати відповідні. Як згадаю, скільки таких «звьозд» за останні роки нас переконували і навчали, як образно кажучи, пересадити в український освітній ґрунт чужоземну   освітню пальму, то у нас давно в освіті мали б рости гігантські пальмові ліси з освітніми бананами. Але пальмових лісів немає, а в освіті розруха є і велика. Тож не знаю, як кого, але на мене аргумент про зарубіжних експертів давно не діє. Їм радити - не проблема. Балакати вміють. Проблема у нас -будувати профільну школу в країні, яку ворог системно знищує багато років. І невідомо, що буде до 2027 року. І якою ціною нам дістанеться Перемога, в яку я щиро вірю, і якої щиро чекаю. Як і ми всі. 

А іще, мабуть, варто не забувати і про те, що профільної школи ніколи не буде, якщо не буде мотивації в учнів навчатися в ній, а у вчителів - працювати. 

Тому хвилює питання: «А чи суспільний запит на профільну школу хтось бачив?Хтось проводив загальнонаціональні дослідження, вивчав суспільну думку, думки батьків дітисьок, які гіпотетчно будуть навчатися  в профільній школі? Де вони?» Чи готове наше суспільство до необхідності сприйняти ідею та впроваджувати профільну школу? Адже хотіння чиновників і суспільства - далеко не одне й те саме. 

Або… Можливо, хтось знає, чи є у нас черга бажаючих стати студентами педуніверситетів, а теперішні їхні випускники уже біжать у заклади освіти, щоб швидше стати до учительської кафедри? Я такої інформації не маю. Але точно знаю,що  до 2027 кількість вчителів-пенсіонерів та педагогів передпенсійного віку, на яких іще якось тримається сьогоднішня освіта, скоротиться дуже потужно. Хто працюватиме в профільній школі? Ті, хто під час цьогорічного сертифікаційного іспиту шукали правильну відповідь на питання, які вазони потрібно ставити на підвіконня в класі при палючому сонці? Чи ті, хто задля полегшеного  проходження атестації, подався у т.з. «освітні експерти»? Щось я не чув, чи у нас вже почали підготовку вчителів для профільних шкіл? Як мені здається, більшість педуніверситетів готують вчителів, образно кажучи, до роботи в школі, котра за духом і стилем лишилася «совєтською». Бо іншого не вміють робити. Та і студентів - катма. А підготовка вчителів для роботи в профільній це зовсім інше, якщо звичайно розуміти, що профільна школа - не поєднання дитячого садка, початкової школи, гімназії та ліцею під одним дахом, як воно є сьогодні,  і буде іще дуже довго. Адже окремих приміщень для профільних шкіл іще довго будувати не зможемо… 

Іншими словами: то про що розмова???? Чи це буде чергова красива презентація чергових ідей заїжджих «звьозд» і  доморощених агентів змін?

https://facebook.com/events/s/%D1%84%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%BC-%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8F-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%88%D0%BE%D1%96-%D0%BF%D1%80%D0%BE/433763055769668/

 

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Надія

Підтримую на всі 100 відсотків.

Михайло

Де ж МОН набере тих фінансів щоб забезпечити профільну школу кабінетами, обладнанням, за 3 роки, вчителями з бог знає яких предметів. Бо в нашій школі прилади у фізичному кабінеті ще з1961 року і старіші.

Олег

Ще одна ідея по стиранню з карти України сіл , адже там уже скоро залишаться лише початкові школи .... а чи "вигорить" , щось з цих ідей - навряд чи.. Але ніхто ніколи нічого не пробував робити , щоб допомогти селу...

Вікторія

Завжди читаю статті пана Ігоря Лікарчука. Змістовні і правдиві. Дякую.

Ната

Ідемо в Європу... одним словом. Медицини немає, освіти-теж... А гриоші - де брать??? Добре тим хто накрав, але і їм буде кришка. Все правда-відосііки, показуха. Діти хворі ходять в школу, хіба їм до навчання? Вчителі теж - одбувають час, заробляють гроші. А деж правда, добро, увага та інше...? Все зникло, тільки проблема одна, як заробити і вижить, і не хворіть.

Мар'яна

Пам'ятаю шістдесяті... Біжимо в школу завзято. В сімдесятих все б пізнати. В вісімдесятих інститут закінчив І ні за що не платив. Ну,а далі все робота-виживання, На майбутнє сподівання... Тільки,дітки книжок не читають. Одиниці.Добре знаєм-сіяти хтось Добре має!!!

Наталія

З дитсадками теж біда ... Виявляється, в МОН вирішили, що це "камера схову для дітей" . Так вишукано нас ще не принижували . Вже не знаєш , як танцювати перед дітьми, батьками , керівництвом і далі вище за щаблями . Одні вимоги і жодних прав . Щоб дітей чогось навчити треба стати аніматором . А ще ти двірник, робітник з обслуговування, будівельник і т.д. Зарплата мізер , бо що вони у тому садочку роблять. Дуже прикро спостерігати , як все руйнують ... Хочуть, щоб все було як за кордоном . А чи все там краще . Садочки точно ні .

Громадянин

Є такі відомі рядки вірша : Село живе доки не сплять лелеки....доки працює школа!!! Сьогодні села непотрібні нашій владі . Колись в далекі 90 та ходив анекдот - приїздить до голови колгоспу чи сільського голови крутелик і говоре-Куплю землю - голова- Вам з людьми чи без? - крутелик - Бажано без людей! - голова -Тоді треба трохи почекати!!! Села вже на межі вимирання. Земля розпродані, чоловіків повигрібали захищати землю яка їм не належить Фінансування сільських шкіл йде по принципу " На тобі небоже, що мені не гоже!" в більшості випадків.

Олег

Школа перетворили в такий розважальний центр де треба всім догодити . Навчання має бути у ігровій формі , мало того що діти тільки і займаються , що бавляться в дебільні ігри в смартфонах . Розмови дітей не про те яку цікаву книгу прочитав , а яку ігри скачав. Діти не вчаться працювати адже навчання в першу чергу це праця над собою , а також праця в прямому розумінні цього слова . Мало того уроків праці фактично немає , перетворилися в конспектування . Вчителі , практично всі , пенсіонери і хто з молоді піде на цю мізерну зарплату з постійними перенавчаннями, атестаціями , переатестаціями . От і працюють пенсіонери поки не помруть бо на пенсію вчителя не вижити. Більш молоді хвацькі перетворили освіту в репетиторство, лінивим батькам це довподоби - не треба самим напружуватися . А головна проблема та , що школа перейшла на гуманітарну освіту з нахилом на запам'ятовування , а не на аналіз , логіку , критичне мислення.

Ольга

Старше покоління вважає що школа повинна всьому навчити як було при СССР. Але добру ,повазі, кмітливості і

Стефанія

В Україні була розвинена профільна школа , учні гордилися, що вони здали тести в профільний клас.Дирекція ретельно підбирала вчителів .Всі старалися, тішилися успіхами в різних турнірах і олімпіадах.Чи чують пана Ігоря ?

Тетяна

НУШ вже маємо з забезпеченням до п'яти відсотків((( Тепер чекаємо на профільну освіту....

Петро

Досить,тату, торгувати-нічим здачу вже давати!

Олена

Погоджуюсь на 100%

Тарас

Не підготували вчителів і для 5-9 класів НУШ. У просіданні винні вчителі. Не приживеться профільна школа, логічно винні будуть вчителі. Але на часі і реформа профтехосвіти, вивчення вишів і великий цвях в освітні реформи. Учнів вже довгий час вчимо як вчора, а майбутнє вкрали і не нині

Вчитель

Чому ж всі наші керівники задають правильні запитання тільки тоді, коли вони досягають рангу екс? Чому ніхто з них не звертається попередньо із цими запитаннями до вчителів, які не перший рік працюють у школі? Чому вчителів ставлять тільки в позицію виконавця будь яких розпоряджень міністерства і чому програма для дітей на стільки ускладнена, що вони не розуміючи її, не встигаючи засвоїти, переходять у стан відвідувачів без ніякого бажання до навчання і пізнання? Поки наші керівники не повернуться обличчям до освіти з достойними для життя вчителів заробітними платами, до тих пір ми будемо втрачати і хороших фахівців і матимемо слабку економіку держави.

Валентина

Як завжди: ні копійки не дати, зате вимагати результат. А в 7 класі з фізики буде НУШ на обладнанні, яке залишилося від часів Радянського Союзу, чи на пальцях, чи виключно у віртуальному просторі? На чому проводити ті дослідження, про які так гарно розписало МОН на папері?

Теж учитель

На жаль, у нас - дитиноцентризм. Хтось колись придумав, що вчителі знущаються над дітьми (морально, а то й фізично) і тепер дитина - центр Всесвіту, батьки - завжди праві, вчитель (вихователь) - ворог, який нічого не знає, не вміє, не робить! Та ще й винен у провалах усіх мильних бульок-реформ. Таке ставлення до освіти культивується не один рік. І так буде до тих пір, доки на державному рівні не зміниться ставлення до професії. І будь-яка реформа зазнає поразки, доки вчителю не повернуть колишню повагу, належне положення в суспільстві і, бажано, людський (а не рабський )матеріальний рівень.

Тамара

Складається враження, що Лікарчук єдиний, хто адекватно оцінює стан освіти, розуміє умови, в яких опинився вчитель.

Ангеліна.

В Чернівецькому медуніверситеті всі викладачі працюють на своїх особистих ноутбуках, платять на кафедрах за робочий інтернет, здають свої особисті гроші з мізерної зарплати в 11 тис грн. ,а це в кандидатів медичних наук, доцентів, на потреби кафедри, роблять за власний рахунок ремонти в студентських аудиторіях ...... А ще в них вимагають знання і сертифікати на знання іноземної ( англійської мови ) , так як там навчаються іноземні студенти, на рівні В-2, написання наукових праць, видавництво книг, участь в міжнародних конференціях...... І все це за рахунок власної кишені. Як вам вища школа, хто виживе на таку розкішну зарплату? Скільки молодих науковців ще потягнуть це ярмо? Живи і в нічому собі не відмовляй !!!

Ольга

Так, без шоу нікуди, не відзвітуєшся на сайті, в соцмережах - нічого не робиш. За конкурсами, змаганнями, проєктами, десятками нікому не потрібних вебінарів-семінарів немає часу вчити дітей. Сумно... Як 30 років тому, так і сьогодні: верхи не організовують роботу, а дезорганізовують.

Додати коментар

Новини:

Поділитися: