Ігор Лікарчук: Знову українське вчительство отримало гарного ляпаса і черговий привід для суспільної дискредитації

Ігор Лікарчук: Знову українське вчительство отримало гарного ляпаса і черговий привід для суспільної дискредитації
Дата: 28.03.2024

Автор: Ігор Лікарчук, екскерівник Українського центру оцінювання якості освіти

Знову українське вчительство отримало гарного ляпаса і черговий привід для суспільної дискредитації. Майже половина тих, хто відважився сертифікуватися задля 20% надбавки до зарплати, не пройшли тестування. Це є жах!!!!

Зважте, що мова йде, очевидно, про кращих вчителів. Адже далеко не кожен педагог, який навіть має велике бажання пройти сертифікацію, може отримати таку можливість. Між іншим, це і про рівність прав. Бо є квоти, відбір, складання списків і т.д. і т.п. Я категорично НЕ ВІРЮ в те, що майже половина хороших вчителів виявилися настільки безграмотними, що не пройшли тестування. Не памʼятаю випадків, щоб за всю історію ЗНО половина абітурієнтів провалили  якийсь тест. А тут вчителі???????

І тому в мене виникають серйозні та обґрунтовані підозри, чи є адекватними ті тести, які педагоги виконували? Якби у нас був справжній освітній омбудсмен, дієві профспілки та зубасті і не прикормлені ГО, то вони б створили комісію із фахівців, включаючи тих, хто насправді розбирається у педагогічних вимірюваннях, для того, щоб дати відповідь на питання: «Інструмент, яким міряли рівень знань педагогів, котрі хочуть сертифікуватися, якісний чи ні?» А так, як цього не буде, то отримуйте, шановні колеги, чергового ляпаса. І месидж всьому суспільству: українське вчительство  безграмотне. Як із цим жити українським учителям?

Однак і захистити українського вчителя також нікому.

 

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Тетяна

Все, як завжди, банально і просто - гроші, а точніше їх відсутність. Тому тести складені таким чином, що пройти їх змогли дааалеко не всі. Задіяно усі можливі й неможливі канони створення тестів. Гроші пішли авторові тестів для початкових класів.

Надія

Чи допоможуть ці сертифікати, а точніше чи додадуть бажання дітям вчитися? А деякі питання в тестах то марення божевільних...

Ольга

Декілька років тому подруга працювала вчителькою історії в одній сільській школі. Директор постійно ставив її на заміну і не надавав вихідний по середах для методичної роботи. Казав, що вона на це не заслуговує. Далі - довелося передплатити деяку періодику та оплачувати більш розширений пакет мобільного зв'язку, бо деякі батьки кидали виклик, щоб самім не платити за дзвінок. Грошей не вистачає? Адміністрація школи та колеги казали подрузі: "Шукай спонсора!". Вона відробила три роки, як годиться, і змінила рід діяльності. Поїхала на заробітки.

Інна

У нас завжди вчителя мали нізащо. Такі тести склали, що самі складачі за 3 години і 10% не виконають. Немає грошей, то не смішіть людей і не топчіть вчителя.

Тетяна

Терпіння урветься, бажання викладати і вчити дітей пропаде від постійної дискримінації, ніхто не захоче йти працювати вчителем за мізерну зарплату і дискримінацію зі всіх сторін, краще йти вже туалети мити ...й так зарплата однакова буде за однаково затрачений час

Олеся

Пане Лікарчук, ви лише тепер побачили недолугість тестів, коли їх МОН запропонувало для сертифікації вчителів, а коли такі ж недолугі тести впродовж кількох років давали учням, де ви були?

Вчитель- пенсіонер

Хворі командири, недолугі і тести, які вони створили.

Оксана

Недолугість тестів для викладачів ..., а для учнів , тести долугі ???? А вся наша теперішня освіта долуга ??? Це все пародія!!! Почати потрібно з міністрів - перевірити їх рівень освіти , а потім з когось щось вимагати. Країна клоунів.

Скажена Білка

Підтримую. Особливо мені сподобалися задачі.Яка мета цих задач? Доречно було б написати есе, чи висловити думку з приводу певної історичної події.

Вікторія

Вчителі то окрема тема,а бідні діти...початкова школа,це жахітття !!! Діти змучені таким навчанням.

Олексій

Чому знову Лікарчук , а не той який не здав . Половина здала - кращі .Інші вчились так завжди .

Наталія

У Німеччині учителя ніхто не тестує від часу екзаменів в інституті до пенсії,зарплатня - вище середньої( від нашої у 10 разів), за кожну додаткову роботу- додаткова оплата.Тому не диво,що 99% тих учителів,хто там опинився,прагне залишитися назовсім,долаючи страшну перешкоду у вигляді непростої мови

Українка

Але наші колеги чудово викладають у Німеччині німецьку мову, там ніхто не поставив під сумнів їхню кваліфікацію і дипломи .

Олександр

Мені сподобалася: "Якби у нас був справжній освітній омбудсмен...." Є лише істота, яка займає посаду, надуває щоки і отримує зарплату.

Надія

Пані Оксано! Не зважаючи на всі "проти", рівень освіти наших, українських, дітей значно вищий, ніж такої ж освітньої ланки за кордоном. Це не голослівні судження, а взято з власного досвіду. Щодо тестів для вчителів та інші "зашквари" - погоджуюся. Але всій системі давати мінусову оцінку, думаю, не варто. Можна докритикуватися ...Ми вже йдемо семимильними кроками до системи закордонної медицини, і що? Побачили вже медицину в Європі та й Америці. У "захваті"!!!! Швидко і кваліфіковано лише за дуже великі гроші. Є ще страхова медицина, звичайно, але та теж не все просто. Тому вважаю, кардинально міняти ВСЮ систему не варто.

Людмила

Пропоную спочатку протестувати вчителів по завданнях ЗНО. Впевнена, після цього буде ще більше негативних результатів.

Марія

Можна ці думки продовжити....Але у мене виникає запитання. Чи захочуть вчителі проходити такі тести? навіть з доплатою 20%.

Віра

У нас всі НДІ у педагогіці, що повинні займатись розробками методичної літератури в допомогу викладання вчителям почали їх перевіряти. Ці установи були створені для полегшення викладання навчального матеріалу. Але подивіться хто там працює? Ті хто і дня не працював у школі. Вони повинні вивчати досвід кращих вчителів і його поширювати, рекламувати ,узагальнювати і друкувати в своїх журналах від кожного НДІ. Вчителі з радістю б підписувались на такі їх дослідження. Перевіряти когось завжди легше ніж самому працювати у методичній сфері. Наші обов'язкові курси підвищення кваліфікації і нові сертифікації це все, що самому вчителеві нічого не дає, а лише забирає час і зароблені нелегкі наші гроші. Чому у моїх знаннях і вміннях хтось там "зверху" сумнівається . Я закінчила педінститут, здала держекзамени, викладаю у школі 47 років, мої учні успішно здають зно, є переможці всіх рівнів олімпіад, які я готувала, а не професори на стороні. Але шкода тих молодих вчителів що тільки прийшли працювати до школи. Їм допомога треба, а не "терор" атестаційних комісій.

Антоніна Дудченко

Сертифікація вчителів - це їх приниження. МОН нічого не може дати освітянам. Які міністри (почнемо з Табачника, та інші випадкові особи), така й освіта. Те завалили, те не зробили, реформи не пішли.... Школи обдерті, у вчителів жебрацькі заробітні плати. Як вони можуть в таких умовах працювати та щей бути аторитетом для учня?

Алла

Бідні вчителі...Донька проходила тест по укр.мові. 24 питання за 11 хв. Два завдання - розібрати речення. По історії - 7 хв. 14 питань, також на два дати розгорнуту відповідь. Вчитель незадоволений результатами тестів. Так хочеться подивитись як вони це пройшли б.

Лариса

Мій знайомий, директор школи, говорив, що якщо молодий учитель, який щойно прийшов в школу, не може провести урок, то через пару місяців він буде в райвно. І він завжди був правий!!! І такий "спеціаліст"приходив на відкриті уроки до тих, хто допомогав йому втихомирювати учнів з якими він не міг справитись на початку кар'єри !!!!

Любов.

Для того,щоб вчитель гарно працював і хотів працювати,треба розрахувати точний регламент зайнятості вчителя. Навантаження вчителя повинно бути не більше 20 годин на тиждень+2 години роботи в школі після уроків.Ніяких тестів для вчителя,курсів підвищення кваліфікації.А якщо і є курси для впровадження нового,то треба разрахувати і формувати групи з підвищення за віковими показниками вчителя.Бо молодь володіє цифровими технологіями,а літні вчителі -методикою. Але це не позначає ,що літні вчителі гірші. Треба вивчати досвід успішних держав:Японії,Китаю,Казахстану.Там є система покарань за порушення дисципліни учнями. Є правила спілкування вчителів і батьків. Бо зараз батьки без освіти намагаються керувати освітнім процесом.Це нонсенс!!! І останнє,в МО повинні працювати люди зі стажом 20 років роботи в школі !!!!! Плюс підвищена заробітная платня.

Валентина

Ви про тести для вчителів? А хтось із міністрів бачив що викладають дітям по біології, географії? Мартенівські та конверторі печі, атомні реактори, генна інженерія- це їм потрібно? А вони не знають навіть областей України. Це мабуть не так важливо. Важливіше знати скільки міді експортує США. І так по кожному предмету. По мистецтву - намалювати картину Ван Гога і за це оцінку ставлять. Повне жахіття , а не навчання. Домашні завдання розраховані на годину, півтори по кожному предмету. А їх сім- вісім . Повний геноцид дітей.

Володимир

Які тести для вчителів? Вони взагалі не потрібні після років п'яти роботи. Вчитель становиться досвідченішим, а не тупішим.

Надія Дмитрівна

Приголомшена коментарями.Викладачі,які вважають,що перевірка їх кваліфікації є зайвою,мають залишити свої посади.

Анатолій

Ось не гундіть. Навіщо вчителям ті тести і надбавка, якщо вони отримують $4000 зарплати?

Саша

Наталією Дмитрівно. Учні, які не ходять в школу, нічого не виконують з жодного предмету, по Вашій логіці, теж тоді не можуть вчитися в школі, не те, що випускатися із школи. Аналогічно із студентами, не здають сесії виганяти і все.

Вчитель 30 р.

Читаю коментарі педагогів і ... Не знаходжу слів для найбільш точного висловлення своїх емоцій. Майже у кожному дописі до десятка помилок різних видів. Про яку сертифікацію може йти мова? Це по-перше. А по-друге, зарплата навіть вчителя вищої категорії, порівняно, із зарплатами чиновників, мізерна. Скоро у школі буде нІкому працювати.

Олександр П.

Троє з моїх знайомих вчителів історії проголосували за діючого президента. Це все що вам потрібно знати про взаємозв'язок між володінням сумою історичних знань і можливістю робити на основі цього адекватних висновків і прийняття рішень. Який тоді резон в історичній науці і як можна вимагати від учнів правильного аналізу та оцінок історичних подій, якщо це не можуть зробити їхні наставники. Можна не знати ні одної дати але бути патріотом і мислити тверезо, а можна ходити мішком з датами та енциклопедичним знанням історії але на зламі епох поплисти разум з усім болотом течією популізму.

Марія

Дорогенькі мої, мій внук у восьмому класі таке вчить по біології, що не кожний лікар це знає. Навіщо це дітям? Дайте дитині просту базу і тоді в неї щось в голові залишиться. А так- це нервові потрясіння батькам і дітям

Вікторія

Нарешті!!!! Самі вчителі задумались про адекватність оцінок. Це добре! Сподіваюсть будуть докладені зусилля для зменшення суб'єктивності.

Олександр

Давно пора проводити такі тести. І зовсім не здивований результатами.

Микола

Хто молодший тікайте!!! Бо Вас зроблять ідіотів! Хай працюють діти тих, хто впроваджує ці "реформи ". ТІКАЙТЕ, БО БІДА!!!!

Катерина

Для тих, хто кричить - дайте вчииелям пройти тест ЗНО - результати будуть ще гірші. НЕ БУДУТЬ. Ви розберіться в тестах, а потім говоріть. Тести НМТ останні роки настільки примітивні, що здати їх не проблема взагалі. Я говорю стосовно свого предмету. І я мрію про те, щоб викладачив перевіряли саме тестами, які показують їх рівень знань. А осьсертифікація - це якесь знущання. Там питання, які не показують рівень знань педагога. Аж ніяк!

Бувалий

Читаю коменти і розумію, що половина цього плебса є деграданти і дебіли. Батьки-люмпен-дебіли ваші випускники не знають банальної таблиці множення і не можуть показати де паралельні, а де перпендикулярні лінії. Цей рік в профтехі, де працював, був в приймальній комісії, то надивився цих деградантів. І ще є одне питання до дебілів-баттків і їх "здобувачів": ви серйозно думаєте, що вчителі розробляють і придумують ці тести? Серйозно? Хоча про що я заритую у zeбілів,які вибрали клоунів ....їх навіть сьогоднішнє кровопролиття не отрезвляє, бо вони деградовані люмпени і вся Україна сьогодні шапіто....клоуни.

Бувалий

Читаю коменти і розумію, що половина цього плебса є деграданти і дебіли. Батьки-люмпен-дебіли ваші випускники не знають банальної таблиці множення і не можуть показати де паралельні, а де перпендикулярні лінії. Цей рік в профтехі, де працював, був в приймальній комісії, то надивився цих деградантів. І ще є одне питання до дебілів-баттків і їх "здобувачів": ви серйозно думаєте, що вчителі розробляють і придумують ці тести? Серйозно? Хоча про що я запитую у zeбілів,які вибрали клоунів ....їх навіть сьогоднішнє кровопролиття ніяк не отрезвляє, бо вони деградовані люмпени і вся Україна сьогодні шапіто....клоуни. Добре звільнився з цього цирку-шапіто. Бо нормальна людина з гарною професійною компетенцією в цій "совкосистемі доморощеної освіти" (де в міністерстві -облно-райно сидять люмпен-постсовки з купленими докторськими) та з цими zeбілами кінченими (люмпен- батьками) працювати не буде, а тим паче навчати їх "здобувачів".

Іван

Живу на Західній Україні, де майже в кожній родині хтось був розстріляний або вивезений в сибір. Займаюсь волонтерством. Звернулись до школи щоб діти і вчителі зорганізувались в плетенні маскувальних сіток. Забезпечили матеріалами. З усієї школи плете троє вчителів. Дітей добровільно не заставиш, хіба замість уроку. Інші вчителі та працівники йдуть попри рами з сітками якби вогню вхопили. Телевізор з його кварталом і марафоном висмоктав залишки розуму. Наша нація приречена.

Лікар Зло

Лікуйтесь , вам ще рано про тести і політику думати!!!:)р

Омелян

Практично всі вчителі проголосували за клоуна і вся Україна стала кварталом-95. Це кращий тест, який здали вчителі. То, що говорити про простих людей. На якому цивілізованому рівні знаходяться вчителі що голосують за клоунів. Що то за учитель, якого учать батьки, діти, клоуни. Куди котиться держава, коли південь , ЗАС здали без бою. Люди голими руками зупиняли ворожі танки. Хто робить з учителів дурнів? Хто закриває рота вчителям? Хто залякує вчителів? Хто валить освіту?

Ольга

Працюю в школі 33 роки,роботу свою люблю,але з вчитель став обслугою,і держава це відкрито прописала-освітні послуги .Такого знецінення й приниження педагогів не було ніколи,вчитель не захищений ні від батьків-неуків-шизофреників,ні від керіаників-самодурів.Дякую Богу,що наша директорка,опиралася на розум,і людські чесноти в своїй діяльності,але скільки крові попили неадекватні батьки,як керівництво департаменту не поважає самих же педагогів(розписувати все-то буде книга). Я ж все більше думаю,як би допрацювати до пенсії ці нещасні 3 роки,а молодь,то просто звільняються серед навчального року,і за період ковіду-війни 2 вчителі 48,60 років померли, 9 учителів пішли в іншу сферу.Це жах.

Коля Фасоля

І чого пан автор скаржиться, кого зібрався захищати? Чому одним то вдалося і все під силу, а інші лише жаліються, які вони бідні і замордовані? Бо перші - справжні вчителі, які або мають природний талант до тої праці, або невпинно навчаються і займаються саморозвитком. Ті ж, хто не зміг пройти випробування сертифікаційні, не займаються саморозвитком, бо вони ж "все знають і їх завдання вчити і повчати когось", а не продовжувати вдосконалюватися і безперервно навчатися. Тому треба допомогти першим і фінансово, і соціально. А другим якнайшвидше підготувати заміну. І врахувати, що велика частка других є підопічними недоброчесних адміністрацій шкіл і різного роду установ, які забезпечують працевлаштування для своїх людей, а тим самим блокують доступ для тих хто насправді відповідає вимогам до професійних якостей вчителя.

Валерій, військовий.

Всі роки, а мені вже багато років, я бачив , що в педінститут йдуть вчитись ті, котрі ніколи не змогли б вчитись в других інститутах, у них розуму для цього замало. Що ось такі, вчителі, які тут пишуть з помилками, які взагалі не знають історії , а тим паче тупі в математиці , можуть навчити дітей? Я НІЧОМУ! Тому наші діти, набагато розумніші оцих нікчем, які бігли стадом голосувати за отого третє сортового клоуна. Дітей не обдуриш, вони все бачать , тому в своїй більшості й ненавидять цих пустих недовчителів, 80% з яких треба поганою мітлою гнати з школи. І ніколи не підпускати до неї ц близько.

Наталія

Сертифікація - то справа добровільна і обговорювати її результати, тим більше говорити, що то якийсь ляпас для когось говорить перш за все про совковість автора статті. Це ж добре, що кожен другий педагогічний працівник отримав позитивний результат. І хто сказав, що на сертифікацію ідуть найдосвідченіші??? У нас вже 3 роки сертифікацію проходять дівчатка з досвідом роботи до 5 років, щоб хоч трохи підвищити свою і без того високу(4000 тис. дол.) заробітну плату

Додати коментар

Новини:

Поділитися: