Інклюзивне навчання в школі: чекліст для директора (ОНОВЛЕНО)

Інклюзивне навчання в школі: чекліст для директора (ОНОВЛЕНО)

Інклюзивне навчання є важливим кроком на шляху до створення справедливого та інклюзивного суспільства, де кожна дитина має рівні можливості для розвитку та самореалізації.

Якісні інклюзивні освітні послуги у школі — результат грамотного менеджменту, інвестицій з боку засновника, а також роботи педагогів, участі у цьому процесі всіх учнів. 

Директор школи має акумулювати й направити у правильне русло всі ресурси закладу та громади. І під ресурсами тут слід розуміти не лише фінансові, що дають змогу організувати інклюзивне середовище, але й часові, людські та всі інші, які можуть прямо або опосередковано впливати на те, чи школа буде готова до навчання дітей з особливими освітніми потребами, наскільки комфортно вони себе почуватимуть, чи матиме школа необхідні команду та обладнання для навчання тощо.

Дізнайтесь докладно в посібнику для директорів «Інклюзивне навчання у школі»  https://is.gd/mfeIKO

Індивідуальна програма розвитку дитини (ІПР) - це документ, який визначає цілі та напрями навчання, адаптації та корекції розвитку дитини з особливими освітніми потребами. Вона складається спільною працею команди фахівців, до якої входять:

• батьки або опікуни дитини;

• вчителі;

• психолог;

• дефектолог;

• інші фахівці (за потребою).

Важливо! ІПР має бути динамічним документом, який періодично переглядається та коригується з урахуванням досягнень дитини та змін в її стані.

Більше в посібнику для директорів «Впроваджуємо інклюзію в закладі освіти»

https://sqe.gov.ua/.../Inclusion_zaklad_osvity_SQE-SURGe...

Розробка індивідуальної програми розвитку (ІПР) є виключно командною роботою. Головними принципами команди є довіра і згуртованість. 

При правильній організації командної роботи всі взаємодії працюють як злагоджений механізм. Водночас сама по собі команда виникнути не може, для цього потрібен лідер – людина, яка зможе взяти на себе відповідальність за формування і організацію всіх взаємодій в колективі. Таким лідером у розробці ІПР є керівник закладу освіти.  

Запорука якості ІПР — детальне вивчення комплексної оцінки всіма членами команди супроводу та їхня активна участь у її розробці.  

Завдання керівника — проконтролювати, щоб ІПР була максимально зрозумілою і корисною.  

Вчителі, керівництво закладу, батьки повинні мати змогу легко й ефективно використовувати програму для забезпечення розвитку дитини і формування навчальних навичок. 

!!! Важливо пам’ятати! Двох однакових ІПР існувати не може. Організація індивідуалізованого підходу залежить від можливостей дитини, її унікальних особливостей, умов виховання та розвитку, зовнішнього середовища (інклюзивної культури оточення, політики закладу, специфіки інклюзивної практики та досвіду її реалізації). 

Вчитель і асистент вчителя — тандем, злагоджена спільна робота якого є запорукою успішного інклюзивного навчання дитини з ООП. 

Відтак — вчитель та асистент мають спільно готуватись до навчального заняття, добирати завдання, які допоможуть учневі/учениці опанувати тему, модифікувати та адаптувати за потреби завдання, тим самим забезпечивши рівні умови та однакову включеність у процес усіх учнів класу. Плануючи впровадження інклюзії у закладі освіти, керівнику важливо орієнтуватись у питаннях організації роботи асистента вчителя. 

✅ Додатково  

Посібник для директорів «Впроваджуємо інклюзію в закладі освіти»:   

https://sqe.gov.ua/.../Inclusion_zaklad_osvity_SQE-SURGe...

Окрема категорія дітей потребує персонального супроводу в просторі закладу освіти, який забезпечуватиме асистент учня/учениці. Саме асистент дитини здійснює корекцію небажаної поведінки, допомагає в пересуванні та забезпечує соціально-побутові потреби. На відміну від асистента вчителя, асистент дитини здійснює індивідуальну підтримку учня/ учениці.

📗Відповідно до частини сьомої статті 26 Закону України «Про повну загальну середню освіту»: 

В освітньому процесі соціальні потреби учнів з особливими освітніми потребами забезпечуються асистентом учня - соціальним робітником, одним із батьків учня або уповноваженою ними особою.

📌 Асистент учня допускається до участі в освітньому процесі для виконання його функцій виключно за умови проходження спеціальної підготовки, що підтверджується відповідним документом. Умови допуску асистента учня до освітнього процесу для виконання його функцій та вимоги до нього визначаються центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки.

📌 Рішення про допуск асистента учня до участі в освітньому процесі приймає керівник закладу освіти на основі укладення відповідного договору між закладом освіти та асистентом учня за згодою батьків.

📌 Асистент дитини долучається до складу команди супроводу та має сприяти досягненню визначених цілей розвитку в питаннях соціалізації, комунікації та соціально-побутової орієнтації.

Більше в посібнику для директорів «Впроваджуємо інклюзію в закладі освіти»

https://sqe.gov.ua/.../Inclusion_zaklad_osvity_SQE-SURGe...

Команда психолого-педагогічного супроводу є важливою частиною якісного інклюзивного навчання у школі, адже саме вона розробляє індивідуальну програму розвитку дитини, створює умови для інтеграції дітей з особливими освітніми потребами в освітнє середовище закладу.

Керівник закладу або його/її заступник є безпосередніми учасниками команди супроводу дитини з ООП та відповідають за її формування та організацію роботи.

Команда психолого-педагогічного супроводу відіграє важливу роль у забезпеченні успішного навчання та розвитку дітей.

Додатково.

Поширеною помилкою є створення однієї такої команди на усю школу, коли у закладі навчається більше однієї дитини з ООП. Чому це помилка? До складу команди супроводу разом із вчителями, асистентом вчителя, практичним психологом, іншими працівниками школи та залученими фахівцями входять також батьки дитини. Таким чином, команда супроводу володіє конфіденційною інформацією про дитину, її особливості розвитку. Створення однієї команди супроводу для усіх дітей з ООП у школі, а отже, включення до неї усіх батьків, означає порушення права дитини на конфіденційність і поширення цієї інформації про кожну окрему дитину серед усіх батьків учнів з ООП.

Більше в посібнику для директорів «Впроваджуємо інклюзію в закладі освіти»

 https://sqe.gov.ua/.../Inclusion_zaklad_osvity_SQE-SURGe... 

Для організації інклюзивного навчання керівник закладу має знати, за яких умов до висновку ІРЦ необхідна повторна комплексна оцінка.

Комплексна оцінка – збір та інтерпретація інформації про особливості розвитку особи з метою визначення її особливих освітніх потреб та освітніх труднощів, розроблення рекомендацій щодо її індивідуальної освітньої траєкторії, модифікації чи адаптації освітньої програми (навчальних предметів), організації освітнього середовища, особливостей організації надання психолого-педагогічних, корекційно-розвиткових послуг.

Повторна комплексна оцінка може проводитися за всіма або окремими напрямами залежно від освітніх потреб особи з особливими освітніми потребами.

За результатами повторної комплексної оцінки складається висновок, який зберігається в АС «ІРЦ», що є основою для розроблення індивідуальної програми розвитку.

✅ Додатково.

Більше в посібнику для директорів «Впроваджуємо інклюзію в закладі освіти»

https://sqe.gov.ua/.../Inclusion_zaklad_osvity_SQE-SURGe...

З метою формування ефективних стосунків між учителем та асистентом учителя директор повинен розробити чіткі посадові інструкції для асистентів учителя та показати вчителям, як проводити оцінювання їхньої діяльності. 

Чітко затвердженого переліку обов’язкових документів, які повинен вести асистент вчителя, не визначено. Кожен заклад освіти складає та затверджує посадову інструкцію асистента вчителя згідно з чинними нормативними документами та потребами дітей. Посадова інструкція має містити вичерпний перелік посадових обов’язків та перелік документації, яку має вести асистент вчителя. В іншому випадку керівництво закладу не може вимагати відповідні документи від працівника. 

✅ Додатково.

Більше в посібнику для директорів «Впроваджуємо інклюзію в закладі освіти»

https://sqe.gov.ua/.../Inclusion_zaklad_osvity_SQE-SURGe... 

ЕФЕКТИВНА ОРГАНІЗАЦІЯ ІНКЛЮЗИВНОГО НАВЧАННЯ спирається на чітку систему управління, яка охоплює всі аспекти освітнього процесу. Управлінські процеси при організації інклюзивного навчання мають бути динамічними та гнучкими, адже вони постійно вдосконалюються та адаптуються до мінливих потреб дітей з особливими освітніми. 

✅Важливо пам'ятати, що інклюзивне навчання – це не просто форма освіти, а й процес, який постійно розвивається та вдосконалюється.

Для успішного впровадження інклюзії необхідні зусилля та співпраця всіх учасників освітнього процесу: педагогів, психологів, батьків, представників громадськості.

Більше в посібнику для директорів «Впроваджуємо інклюзію в закладі освіти»

 https://sqe.gov.ua/.../Inclusion_zaklad_osvity_SQE-SURGe...

Інклюзивне освітнє середовище – сукупність умов, способів і засобів їх реалізації для спільного навчання, виховання та розвитку здобувачів освіти з урахуванням їхніх потреб та можливостей (Закон України «Про освіту»).

Коли у закладі з’являється інклюзивний клас — це ще не означає, що ця школа стає доступною для всіх. Поняття інклюзії набагато ширше і потребує серйозних зусиль всієї школи задля формування середовища, участі всіх учасників освітнього процесу, а головне — якісного менеджменту і планування. Безперечно, умовою створення інклюзивного середовища є учні, яким потрібна підтримка, готовність решти учнів підтримувати дітей з особливими освітніми потребами, а також підготовлений персонал і батьки та інші активні партнери-учасники процесу впровадження інклюзії в освіті. І не менш важливою умовою є наявність достатнього фінансування та доступної інформаційної, матеріально-технічної бази й інфраструктури.

Інклюзивна освіта – це не лише про учнів з особливими потребами. Це про те, щоб створити середовище, де всі учні можуть навчатися та розвиватися разом.

Більше в посібнику для директорів «Впроваджуємо інклюзію в закладі освіти» https://sqe.gov.ua/.../Inclusion_zaklad_osvity_SQE-SURGe... 

Корекційні послуги – це комплекс заходів, спрямованих на корекцію порушень розвитку та навчання дітей з особливими освітніми потребами.

Ці послуги надаються кваліфікованими фахівцями, такими як:

• Вчителі-дефектологи: працюють з дітьми, які мають порушення слуху, зору, мовлення, опорно-рухового апарату, інтелекту, а також з аутизмом.

• Практичні психологи: проводять діагностику та корекцію психоемоційних станів, надають психологічну допомогу дітям та їхнім сім'ям.

• Логопеди: допомагають дітям з порушеннями мовлення.

• Ерготерапевти: допомагають дітям з порушеннями рухових функцій розвивати дрібну моторику, координацію рухів та побутові навички.

• Фізіотерапевти: проводять лікувальну фізкультуру та інші реабілітаційні заходи.

Види корекційних послуг:

• Психолого-педагогічні послуги: діагностика рівня розвитку дитини, розробка індивідуальної програми навчання, психолого-педагогічне консультування батьків.

• Корекційно-розвиткові послуги: заняття з розвитку мовлення, слуху, зору, моторики, пізнавальних процесів, емоційно-вольової сфери.

• Соціально-педагогічні послуги: допомога у соціально-побутовій адаптації, формування соціальних навичок, підготовка до самостійного життя.

• Медичні послуги: лікувально-профілактичні заходи, реабілітація.

Важливо! Кожна дитина з особливими освітніми потребами має право на отримання якісних корекційних послуг.

Більше в посібнику для директорів «Впроваджуємо інклюзію в закладі освіти»

https://sqe.gov.ua/.../Inclusion_zaklad_osvity_SQE-SURGe...

Розумне пристосування – це не благодійність, а необхідність. Це інвестиція в наше спільне майбутнє.

Немає універсальної формули, стандарту забезпечення розумного пристосування, оскільки всі діти – різні, мають різні функціональні порушення й потребують різних пристосувань.

Варто пам’ятати, що розумне пристосування може знадобитись не тільки дитині, але й її батькам, працівникам закладу, щоб вони могли повноцінно брати участь у шкільному житті. Жодна людина не повинна відчувати на собі дискримінацію через недоліки в облаштуванні простору школи. 

Облаштування освітнього середовища школи має бути невід’ємною частиною стратегії розвитку закладу. Залежно від можливостей засновника та потреб громади, керівник закладу спільно із засновником розробляють план заходів для поліпшення доступності закладу (наприклад, як частину стратегії розвитку закладу) та поступово його втілюють.

Більше в посібнику для директорів «Впроваджуємо інклюзію в закладі освіти»

https://sqe.gov.ua/.../Inclusion_zaklad_osvity_SQE-SURGe...

Продовження навчання – це не покарання, а додаткова можливість для дитини досягти успіху.

Тривалість  здобуття  повної  загальної  середньої освіти  особами   з  особливими  освітніми  потребами,  які  навчаються  в  інклюзивних  класах,  може  бути  продовжена  на один рік на рівні  початкової  освіти  та/або  на один рік на рівні базової середньої  освіти відповідно до індивідуальної освітньої траєкторії. 

Потреба  щодо  продовження  тривалості  навчання визначається  командою  психолого-педагогічного  супроводу  не  пізніше  ніж  за  півроку  до  завершення  навчання,  що  зазначається  в  протоколі  засідання,  та  є  підставою  звернення  до  інклюзивно-ресурсного  центру для повторної комплексної оцінки розвитку дитини. 

На   підставі  висновку  про  повторну  психолого-педагогічну оцінку  розвитку дитини, виданого інклюзивно-ресурсним центром, та  заяви  одного  з  батьків  (іншого  законного представника) дитини  рішення    про   продовження   тривалості   навчання   приймається  педагогічною  радою  та  вводиться в дію наказом керівника закладу  освіти.

Більше в посібнику для директорів «Впроваджуємо інклюзію в закладі освіти»

https://sqe.gov.ua/.../Inclusion_zaklad_osvity_SQE-SURGe...

Створення засновником у закладі освіти інклюзивного освітнього середовища, універсального дизайну та розумного пристосування − одне із повноважень засновника, визначене у чинному законодавстві.

Інклюзивне освітнє середовище – це таке середовище, де кожен учень, незалежно від своїх особливих потреб, має рівні можливості для навчання та розвитку. Це не просто профілактика дискримінації, а створення умов, які дозволяють кожній дитині розкрити свій потенціал.

Створивши інклюзивне освітнє середовище, ми даємо кожній дитині можливість реалізувати свій потенціал і стати повноправним членом суспільства.

Більше у «Пораднику для органів місцевого самоврядування» https://sqe.gov.ua/.../Povnovazhennya_OMS_zabezpechennya... 

В умовах дистанційного навчання школа має піклуватися і про організацію освітнього процесу для дітей з особливими освітніми потребами. 

У період воєнних дій, роль асистента вчителя посилюється, оскільки діти з особливими освітніми потребами в умовах війни потребують особливої уваги та підтримки в освітньому процесі.

Робота асистента вчителя під час дистанційного навчання вимагає високого рівня професіоналізму, креативності та гнучкості. Але саме завдяки їхній роботі кожен учень має можливість здобути якісну освіту.

Більше в посібнику для директорів «Впроваджуємо інклюзію в закладі освіти». https://sqe.gov.ua/.../Inclusion_zaklad_osvity_SQE-SURGe... 

ІНКЛЮЗИВНЕ НАВЧАННЯ – це складний процес, який вимагає не лише знань, а й певної сукупності навичок і компетенцій у педагогічного персоналу. 

Запорукою якісного впровадження інклюзивного навчання є висококваліфіковані та відповідальні працівники, насамперед педагогічні. Саме тому забезпечення закладу освіти кваліфікованими педагогічними працівниками є найважливішим завданням.

Педагоги – важливий ресурс для забезпечення якісного інклюзивного навчання. Щоб його наповнювати, керівнику необхідно дбати про професійне зростання педагогів.

Інклюзивне навчання – не просто процес, а цінність, яка сприяє розвитку кожного учня, незалежно від його особливостей.

Більше в посібнику для директорів «Впроваджуємо інклюзію в закладі освіти» 

 👉https://sqe.gov.ua/.../Inclusion_zaklad_osvity_SQE-SURGe...

ПРИ ФОРМУВАННІ КУЛЬТУРИ ІНКЛЮЗИВНОСТІ в закладі освіти передусім варто подбати про середовище, в якому сповідується повага до різноманітності. Це і про повагу до різності фізичної, і до різноманітності поглядів і думок, культурного, історичного та релігійного досвіду, а також особливостей прояву особистості.

✅Формування культури інклюзивності – це складний і багатогранний процес, який передбачає створення такого освітнього середовища, де кожен учень, незалежно від своїх особливостей, відчуває себе прийнятим, цінним та має рівні можливості для навчання і розвитку.

Більше в посібнику для директорів «Впроваджуємо інклюзію в закладі освіти»

 👉https://sqe.gov.ua/.../Inclusion_zaklad_osvity_SQE-SURGe...

Вподобайкі:

2
0
0
0

Коментарі

Поки що немає коментарів. Будьте першим, хто поділився своєю думкою!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: