Кабмін запланував витратити 169,3 млрд грн на освіту у 2025 році

Кабмін запланував витратити 169,3 млрд грн на освіту у 2025 році
Дата: 17.09.2024

У проєкті державного бюджету на 2025 рік уряд передбачив витрати на освіту в розмірі 169,3 млрд грн. Ці кошти підуть на виплату заробітної плати вчителям, надання грантів для здобуття вищої освіти, забезпечення школярів підручниками та організацію здорового харчування учнів. Однак, у порівнянні з минулими роками, фінансування освітньої сфери дещо зменшилося, оскільки пріоритет віддається оборонному сектору.

Пріоритет – оборона

За словами представників уряду, кошторис країни на 2025 рік названо “оборонним”. На сектор безпеки та оборони виділять 2223 млрд грн, що становить 26,3% прогнозованого ВВП України. Ці видатки спрямовані на забезпечення військових грошовими та матеріальними ресурсами, придбання новітньої військової техніки та озброєння, а також на підтримку оборонно-промислового комплексу.

Порівняно з сектором оборони, на освіту виділено всього 2% від прогнозованого ВВП країни.

Куди підуть кошти на освіту

Згідно з проєктом держбюджету, 2025 рік не передбачає підвищення зарплат вчителям, попри скорочення кількості учнів у школах. На оплату праці педагогам виділять 103,2 млрд грн – на рівні 2024 року. Крім того, надаватимуться гранти на здобуття вищої освіти у розмірі 28 млрд грн, на здорове харчування учнів початкових класів виділять 2,9 млрд грн, а на забезпечення підручниками для школярів — 1,4 млрд грн.

На освітній конференції «Серпнева-2024» Сергій Бабак, голова комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій, заявив, що для підвищення зарплати вчителям вдвічі потрібно додатково 100 млрд грн.

Порівняння з бюджетом 2024 року

Торік уряд запланував витрати на освіту на рівні 178,8 млрд грн, однак після першого читання депутати скоротили їх до 171,2 млрд грн. Серед ключових напрямів фінансування у 2024 році були: 

• підвищення заробітної плати вчителям на 18% порівняно з 2023 роком,

• поліпшення якості освітніх послуг,

• модернізація шкільних їдалень для здорового харчування дітей (1,5 млрд грн),

• закупівля нового навчального обладнання для профтехучилищ (0,5 млрд грн), 

• модернізація дослідницької інфраструктури для молодих учених (232 млн грн).

Подальший процес затвердження бюджету

Після погодження проєкту держбюджету Кабміном, документ має пройти два читання у парламенті, після чого його підпише президент.

Джерело:

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Поки що немає коментарів. Будьте першим, хто поділився своєю думкою!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: