НУШ у 5–7 класах «провисла» через неготовність учителів, – Лісовий

НУШ у 5–7 класах «провисла» через неготовність учителів, – Лісовий
Дата: 15.02.2024

Проблеми перевантаженості і відриву від практичної складової сфокусовані більшою мірою в базовій школі НУШ, яка певною мірою «провисла» через неготовність учителів.

Таку думку озвучив міністр освіти і науки Оксен Лісовий в інтерв’ю NV.ua.

За його словами, ці проблеми мали б вирішуватися в системі НУШ, але вчителі виявились неготовими до змін.

«Якщо в молодшій школі ми якісно пройшли процес підготовки вчителів і вони обрали програми, які більш прогресивні і не мають такого навантаження, то в базовій школі (5−9 класи) навчання вчителів не відбулося так, як повинно було відбутися, тому вчителі часто обирали простіший, звичний для себе підхід, схожий на стару добру школу, на яку, власне, і нарікають батьки сьогодні», – пояснює міністр.

Також він звернув увагу на невідповідність нової молодшої та базової школи.

«Відбувся такий собі обман дітей, коли вони вийшли з нової молодшої школи і в п‘ятому класі повернулися назад до ціннісних підходів старої школи. Я не буду узагальнювати, тому що є дуже прогресивні колективи, які витягнули це на собі. Але так, маємо проблему», – зауважив Лісовий.

На думку міністра, подолати невідповідність має якісне підвищення кваліфікації педагогів.

«Ми зайнялися цим перенавчанням вже у 2023 році, знайшли посеред року фінансування, спрямували його на громади – 60 млн грн на навчання вчителів і решта – на оснащення кабінетів НУШ дидактичними матеріалами саме для базової школи, бо там нічого не було. Діти прийшли в звичайні кабінети і до вчителів, які не пройшли необхідне навчання», – зазначив Лісовий.

Джерело:

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Людмила

Добре, що МОН зрозуміло проблему)). Батьки змушені й надалі купувати оснащення для дітей, меблі ( а там де вони є, то низької якості). Про підручники й годі згадувати, але у висновку винен вчитель. Як зручно повісити знову все на вчителя! Нічого не змінюється....

Олег

Супер ВИСНОВОК!!! Так для цього не потрібно і сильно задумуватися!!! А все ж таки , може Ви самі в цьому винуваті з Вашою командою??

Віталій

І таке керує. Де підручники? Де матеріальна база?Зарплату урізали. Винний хто? Невістка.

Юрій

Два роки навчатися без підручників-просто клас,винні.як завжди,вчителі

Вячеслав

1)"Хороший урожай,- партія організувала. Поганий,- погода підвела". Народ. 2)"Головокружение от успехов". И.В.Сталин. 3)"Хто усравсь? Невістка. Так її вдома нема. А он спідниця на бантині висить". Народ. 4)"Интеллигенция- не мозг, а говно нации". В.И.Ленин. 5)"Риба гниє з голови, а чистять її з хвоста". Висновок народу.

Тетяна

Де ті 60 млн, де дидактичні матеріали для середньої та старшої школи? Де обладнання кабінетів? Дошка та парти, НУШ на пальцях.

Діана

Та, ні, міністре, НУШ провисла, тому що вона не спроектована належним чином. До якого результату ми йдемо в 9 класі? А в 12-му? Де програми? Де перспективи? Де гроші? Де підручники? Чи у вас, міністре, немає війни? Ми живемо з вами на різних планетах! Ви, мабуть, під якимось безпечним ковпаком, бо наші діти сидять у бомбосховищах годинами!!!! Не робіть черговий раз учителя цапом відбувайлом! Стара система навчання дає знання, а НУШ - порожню балаканину. Адже й таблицю множення вчити не треба, та й багато іншої фігні додано до програм.Оце перша ластівка повного фіаско НУШ! У 9 класі ми зрозуміємо, що діти взагалі не готові до життя. Бо, що норвежцю добре, то українцю - біда. НУШ узагалі не враховує реалії!!!

Ольга

НУШ є утопією, у якою немає і не буде матеріальної бази. Міністр має знати, що війну обіцяють на декілька років. Тут аби вижити, а не будувати повітряні замки

Олег

Ну а село взагалі втопчуть в землю тому, що з їх міркувань ліцеїв га селі практично НЕ БУДЕ, а отже молодь уже після 9 класу , щоб отримати освіту повинна держати напрям на місто ... тим більше , якщо сільська місцевість знаходиться неподалік великих міст..

Надія

А чому оті програми, що не відповідають вимогам НУШ, затверджує МОН і ми, вчителі, повинні аналізувати, ВИБИРАТИ??? Ми що не в одній країні живемо? За що інші зарплатню отримують? А технічна база... Де вона. Один вчительський ноутбук і величезне старання не допоможе втілити задуми НУШ. А щодо підвищення кваліфікації, то в мене склалося враження, що вчитель після уроків не повинен готуватися до наступних (це він зробить вночі), а переглядати кожного дня чергові вебінари, конференції...Незабаром вчителі не тільки провадять НУШ, а взагалі не буде кому працювати.

Надія

Вчителям не платять надбавку за НУШ, чому про це не написав Пане Міністр? Чому саме зверху просять урізать як тільки можна зарплатню педагогів. Ставка вчителя після університету дорівнює ставці клінера (прибиральника), мінімальній зарплаті. Ганьба

Тетяна

Може НУШ провисла через те, що учні не мають елементарних знань та навичок з початкової школи? Таблицю множення не знають, каліграфія не потрібна, читання не питайте на якому рівні. Я вже не говорю, що діти не мали ніякого стимулу 4 роки початкової школи через відсутність оцінювання. А тепер вчитель повинен переламати звичку відсиджуватись спокійно на уроці яка виробилась за роки та змусити працювати на відповідність якійсь оцінці. Не смішіть. Не маючи бази діти просто не тягнуть програми 5-6 класів.

Олексій

Нажаль, керівником шкіл знову зробили людину-мрійника. Балакати красиво вміє, що робити не знає. А краще б перечитав закон про Освіту і як міністр почав його виконувати.

Тетяна

Коли в країні у лютому 2022 почалась повномасштабна війна, МОН втік за кордон і спостерігав як бідні вчительки самостійно намагаються проводити заняття і майже два роки мовчав. За обласні департаменти мовчу взагалі. А тепер підняли голови і хто ж винний знов вчитель? Не готові , а вони до чогось готові? Мотивація відсутня і в учнів і в їх батьків повністю. Моніторингами і анкетуваннями постійними досягти цспіху неможливо. А розмовами і пошуками винних і поготів

Додати коментар

Новини:

Поділитися: