Освітній омбудсмен пропонує знижувати кваліфікаційну категорію та позбавляти педагогічного звання за булінг, мобінг, колаборацію

Освітній омбудсмен пропонує знижувати кваліфікаційну категорію та позбавляти педагогічного звання за булінг, мобінг, колаборацію
Дата: 14.02.2024

Положення про атестацію педагогічних працівників, яке затверджене наказом Міністерства освіти і науки України від 09.09.2022 р. № 805, набуло чинності 01.09.2023 року, але з початком атестації у закладах освіти стало зрозуміло, що документ містить суперечливі положення, які неоднозначно тлумачаться педагогами та атестаційними комісіями. 

До освітнього омбудсмена надходило багато звернень від педагогічних працівників та керівників закладів освіти щодо атестації педагогічних працівників за новим Положенням. 

Міністерством освіти і науки України був розроблений проєкт нової редакції Положення про атестацію педагогічних працівників, який був запропонований для громадського обговорення з 26.01 по 12.02.2024 року.

Працівники Служби освітнього омбудсмена розробили власні пропозиції та сформували пропозиції з урахуванням звернень щодо атестації, моніторингу медіа та соціальних мереж.

 Серед запропонованих нами пропозицій є змістовно нові, які раніше ніколи не зазначалися в Положенні про атестацію. Це надати право знижувати кваліфікаційну категорію та позбавляти педагогічного звання у разі притягнення до адміністративної чи кримінальної відповідальності згідно з рішенням суду, що набрало законної сили, за: 

❗ булінг;

❗ мобінг;

❗ злочини проти основ національної безпеки.

БУЛІНГ

Маємо непоодинокі ситуації, коли педагогічний працівник, притягнутий до адміністративної відповідальності за булінг, згідно з рішенням суду, продовжує працювати в закладі освіти, чи звільняється з одного і переходить на роботу до іншого закладу освіти, зберігаючи усі педагогічні звання та кваліфікаційні категорії, в яких є великі сумніви. І, зокрема, працює з тими дітьми, яких він булив. А так не має бути. 

У пункті 2 статті 54 Закону України “Про освіту” зазначається, що обов'язками педагогічного працівника є дотримання педагогічної етики та повага до гідності, прав, свобод і законних інтересів всіх учасників освітнього процесу, захист здобувачів освіти під час освітнього процесу від будь-яких форм фізичного та психологічного насильства, приниження честі та гідності, дискримінації за будь-якою ознакою. Ці обов'язки фактично повторюються у Професійних стандартах вчителя, який наголошує, що умовою допуску до професії вчителя є, зокрема, моральні якості, які дозволяють виконувати професійні обов'язки. 

Якщо замість захисту учасник освітнього процесу зазнає булінгу та/або мобінгу, то у таких випадках виникають сумніви щодо професіоналізму педагогічного працівника, його відповідності кваліфікаційним вимогам. Ця норма у Положенні про атестацію покликана попередити працівників про наслідки та здійснити усі необхідні заходи, якщо ця ганебна ситуація вже сталася.

 КОЛАБОРАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ

Іншою проблемою, яка поки не розв’язана системно на законодавчому рівні, є те, що частина педагогічних працівників на тимчасово окупованих територіях пішли на співпрацю з окупантом та вчинили злочини щодо національної безпеки: державну зраду, колабораційну діяльність, пособництво державі-агресору, шпигунство та інші злочини, про які зазначається у розділі I Злочини проти основ національної безпеки України Кримінального кодексу України - у статтях 109-114/2.

Правоохоронні органи розслідують сотні справ про колабораційну діяльність педагогічних працівників. Вже є перші вироки. Але через недосконалість законодавства суди не завжди, призначають додаткове покарання у вигляді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, що дозволяє педагогічним працівникам, яких визнали винними у колабораційній діяльності, надалі безперешкодно здійснювати освітні та виховні функції.

Покарання щодо позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю застосовується лише в одній сфері: або освітній, або обіймати посади, пов'язані з виконанням функцій держави в органах місцевого самоврядування. 

 Це дозволяє педагогічним працівникам та працівникам органів управління освітою працювати у сфері освіти. Зокрема, педагог, позбавлений права обіймати посади, пов'язані з освітніми та виховними функціями через колабораційну діяльність, може працювати в органах управління освітою.

Водночас працівник органу управління освітою, якому винесено покарання у вигляді позбавлення права обіймати посади, пов'язані з виконанням функцій держави в органах місцевого самоврядування, за колабораційну діяльність, має право працювати у закладах освіти. 

Така ситуація призводить до того, що особи, визнані винними в колабораційній діяльності, мають доступ до дітей та здійснюють освітні й виховні функції або влаштовуються до органів державної чи місцевої влади, призначаються директорами закладів освіти. 

У пункті 2 статті 54 Закону України “Про освіту” зазначається, що обов'язками педагогічного працівника є настановленням і особистим прикладом утверджувати повагу патріотизму, формувати у здобувачів освіти усвідомлення необхідності додержуватися Конституції та законів України, захищати суверенітет і територіальну цілісність України; виховувати у здобувачів освіти повагу до державної мови та державних символів України, національних, історичних, культурних цінностей України, дбайливе ставлення до історико-культурного надбання України. У Професійних стандартах вчителя визначено, що умовою допуску до професії є безумовне виконання статті 54 Закону України “Про освіту”. 

Порушуючи свої прямі обов'язки та зраджуючи нашу державу, такий педагогічний працівник, не відповідає кваліфікаційним вимогам. 

На нашу думку, люди, які за рішенням суду були визнанні винними у колабораційній діяльності, державній зраді тощо, мають бути відсторонені від педагогічної діяльності або хоча б на певний час мають бути позбавлені права працювати з дітьми, адже, педагоги виховують наше майбутнє покоління, що є основою нашої держави. 

Якщо педагогічний працівник порушив основоположний Закон України “Про освіту” та обов'язки педагогічного працівника, то, на нашу думку, він має бути покараний. 

Сподіваємося, що Міністерство освіти і науки України візьме до уваги ці пропозиції, щоб усунути ганебну практику та відсутність будь-якого покарання таких педагогічних працівників. 

❕До відома:

✅ У 2023 році освітній омбудсмен та Служба освітнього омбудсмена у співпраці з Українською Гельсінською спілкою з прав людини провели ряд заходів для з'ясування проблемного поля щодо питань колабораційної діяльності в освіті та розробили пропозиції для їхнього розв'язання (лист № 23/1832-04  від 24.08.2023), які у серпні 2023 року надіслали до Верховної Ради України та до Міністерства освіти і науки України.

✅Працівники Служби освітнього омбудсмена входять до робочої групи щодо зміни законодавства про булінг, яка працює у Комітеті Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Поки що немає коментарів. Будьте першим, хто поділився своєю думкою!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: