PISA: більші кошти на освіту не гарантують високих результатів навчання

PISA: більші кошти на освіту не гарантують високих результатів навчання
PISA
Дата: 12.12.2023

Серед 23 країн, які витрачають на підготовку одного учня впродовж його навчання менше ніж 40 тисяч доларів, Україна входить у трійку лідерів за підсумками тестування РІSА з математики.

Про це свідчать результати повного Міжнародного звіту дослідження PISA-2022, проведеного Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР).

Проаналізувавши матеріали звіту, можна побачити, що Україна сукупно витрачає майже 38 тисяч доларів за 9 років навчання одного учня віком від 6 до 15 років.

Меншими є витрати на одного учня зокрема в таких країнах, як Албанія, Вʼєтнам, Грузія, Казахстан, Індонезія, Мексика, Монголія, Парагвай, Перу, Північна Македонія, Узбекистан і Філіппіни.

Водночас серед країн, що витрачають менш ніж 40 тисяч доларів, Україна має одні з найкращих результатів учнів з математики, поступаючись лише В’єтнаму.

Джерело зображення – презентація Гійома Буске (ОЕСР).

Натомість до країн, де витрати на одного учня вищі, але результати з математики нижчі, ніж відповідні показники України, належать зокрема Аргентина, Болгарія, Греція, Катар і Колумбія. 

Аналізуючи результати дослідження, автори Національного звіту наголошують, що показники витрат на одного учня визначалися за даними 2019 року.

«Цілком зрозуміло, що вони були б іншими, якби обрахунки проводилися, наприклад, станом на 2022 рік», – підкреслюється у звіті.

Окрім того, автори звіту підкреслюють, що в країнах, сукупні витрати яких перевищують 75 тисяч доларів, до переліку яких входить більшість країн ОЕСР, зв'язок між витратами на навчання одного учня та успішністю не є суттєвим, тобто за суттєво різних рівнів витрат у цих країнах на одного учня різниця в балах з математики не є значною.

Таким чином, автори звіту доходять висновку, що для якісної освіти важать не тільки обсяги фінансових вкладень. Важливим є також спосіб розподілу ресурсів, зокрема й фінансових.

Джерело:

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Олег

... а менші думаю , тим більше не гарантують

Надія

Добрий день. Якість освіти на селі, кажуть, низька. А те, що керівництво не дає добро для учнів 1-4 класам-комплектам відведені за навчальними програмами години (наприклад, мені для учнів 1-4 класів на викладання англ мови дали лише 3 години на тиждень, а потрібно 3Х4= 12!!!!), то не бачать. Знущання над майбутнім поколінням!!!!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: