Реформа профільної середньої освіти: що думають голови громад та керівники органів управління освітою у різних областях України?

Реформа профільної середньої освіти: що думають голови громад та керівники органів управління освітою у різних областях України?
Дата: 24.08.2024

Цікаво, як в регіонах оцінили свої обізнаність та готовність до реформи профільної середньої освіти? Розгляньмо результати опитувань, що відбулись в межах громадських обговорень у Львівській, Полтавській, Чернігівській, Івано-Франківській, Київській, Одеській, Миколаївській та Рівненській областях! 

Обізнаність громад щодо «правил» впровадження реформи. 

Учасники громадських обговорень в регіонах оцінювали свою обізнаність щодо впровадження реформи на початку заходу та наприкінці.

Результати опитування до обговорень засвідчили: 

✅ найбільш обізнаними себе вважали управлінці ОМС у Львівській та Полтавській областях. Там відповідно 93% та 92% учасників зазначили, що вони цілком та скоріше розуміють “правила” реформи;

✅ учасники з Одеської (71%) та Івано-Франківської (74%) областей найбільше потребували додаткової інформації. В цих регіонах також було найбільше тих, хто вважав «правила» впровадження реформи незрозумілими — 20% та 18% відповідно.

Можливість мати академічний ліцей. 

Перед обговореннями громади оцінили свої шанси на створення академічних ліцеїв.

У Київській області управлінці були найбільш впевненими серед усіх, що матимуть академічний ліцей у  громаді, про що заявили 83% опитаних. У Львівській області цей показник становив  68%, а в Одеській – 67%. У Рівненській області лише 30% учасників були впевнені у створенні у ліцею, а в Чернігівській – 43%. 

💡 Очікування від обговорень.

 Учасники громадських обговорень хотіли дізнатися більше про:

🔸алгоритми впровадження профільної середньої освіти; 

🔸критерії для академічних ліцеїв;

🔸фінансування реформи;

🔸терміни створення мережі;

🔸зміни до законодавства;

🔸принципи формування мережі академічних ліцеїв.

Результати обговорень.

Після обговорень багато учасників повідомили про значно краще розуміння «правил» реформи.

📍В Одеській області 61% учасників зазначили, що «правила» стали цілком зрозумілими, а у Полтавській – 57%. 

📍 У Полтавській області найбільше учасників (98%) зазначили, що «правила» реформи стали цілком та скоріше зрозумілими, тоді як на початку таких відповідей було 92%.

📍В Одеській області цей показник зріс з 71% до 97%, а в Івано-Франківській – з 74% до 93%. Це демонструє значний прогрес у розумінні реформи.

Суть реформи.

📊 Найбільше про зміну розуміння суті реформи у підсумку обговорень  зазначали в Одеській (85%), Миколаївській (77%), Івано-Франківській (74%) та Київській (73%) областях. Тут найчастіше обирали відповідь «суть реформи стала більш зрозумілою».

📊 Найчастіше відповідь про те, що розуміння суті реформи не змінилось, адже і так було все зрозуміло, спостерігаємо у Львівській (42%) та Полтавській (40%) областях.

Оцінка можливості мати академічний ліцей (за результатами обговорень). 

Після обговорень громади знову оцінили свої шанси на створення академічних ліцеїв.

📈 У Львівській області частка учасників, що планують мати академічний ліцей, збільшилась з 68% до 76%. У Київській області показник залишився на рівні 83% як на початку, так і після обговорень.

📉 У Рівненській та Чернігівській областях найменше учасників зазначили, що планують мати академічний ліцей – 43% та 38% відповідно. 

Готовність співпрацювати з іншими громадами для утворення академічного ліцею. 

Під час обговорень також йшлося про співробітництво територіальних громад для утворення спільного академічного ліцею. Ми з’ясували, що більшість учасників обговорення цілком та скоріше готові до співпраці з іншими громадами. Однак, відповіді різнилися залежно від того, чи матиме громада власний ліцей: більш охочими до співпраці все ж були громади за умови, що матимуть ліцей на своїй території. 

Якщо громада не матиме власного ліцею: 

🔹найбільш охочими до співробітництва були учасники обговорень на Рівненщині — 50% респондентів цілком готові до співпраці з іншими громадами; 

🔹найрідше ствердну відповідь обирали учасники в Івано-Франківській (16%) та Чернігівській (18%) областях;

🔹категорично не розглядатимуть таку можливість найчастіше в Київській (15%), Івано-Франківській (11%) та Миколаївській (10%) областях.

Якщо громада матиме власний ліцей 

🔹найбільш готові до співробітництва громади на Чернігівщині (76%), Полтавщині (72%) та Рівненщині (70%);

🔹найрідше ствердну відповідь обирали учасники в Івано-Франківській (41%)  та Львівській (42%) областях; 

🔹категорично не розглядатимуть таку можливість у Київській (13%) та Львівській (6%) областях

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Поки що немає коментарів. Будьте першим, хто поділився своєю думкою!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: