Специфіка організації інклюзивного навчання з урахуванням рівня підтримки дитини з особливими освітніми потребами. Другий, третій та вищі рівні підтримки

Специфіка організації інклюзивного навчання з урахуванням рівня підтримки дитини з особливими освітніми потребами. Другий, третій та вищі рівні підтримки

Другий, третій та вищі рівні підтримки дитини з особливими освітніми потребами зазначають у висновку ІРЦ. 

☝Висновок ІРЦ про комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку особи - важливе джерело інформації про те, які саме особливі освітні потреби має дитина та що необхідно забезпечити у закладі освіти для якісного освітнього процесу.  

🔵Якщо ж у висновку рівень не вказаний, команда супроводу визначає його на основі зазначеної у ньому інформації. 

До цього процесу необхідно залучити представників ІРЦ, які проводили комплексну оцінку. Адже фахівці ІРЦ, які безпосередньо працювали з дитиною, можуть повідомити додаткову інформацію, важливу для ухвалення рішення про визначення рівня надання підтримки.

📌Звертаємо увагу, що для учнів із другим-третім рівнями підтримки достатньою є адаптація освітнього процесу - до прикладу, збільшення часу на виконання завдань, зміна методів тестування на більш прийнятні для дитини тощо.

📌Учні четвертого-п’ятого рівнів підтримки потребують адаптації і модифікації навчання з використанням доступних їм форм викладу інформації (переважанні письмових чи, навпаки, усних завдань; використання засобів альтернативної комунікації під час взаємодії з учнем тощо). Адаптація/модифікація завдань повинна враховувати їх сприйняття учнем, збільшення часу на процедуру пояснення і оцінювання.

✅Інші аспекти врахуванням рівня підтримки дитини при освітнього процесу з урахуванням рівня підтримки дитини - на слайді.

❗️Запровадження рівнів підтримки змінює підхід до формування інклюзивних класів та фінансування освітніх послуг для дітей з ООП. 

🔶Засновники закладів освіти забезпечують базові соціальні послуги школи та облаштування освітнього середовища, а кошти на корекційно-розвиткові заняття та корекційне обладнання виділяються залежно від потреб кожної дитини.

✅Детальніше про Порядок організації інклюзивного навчання у закладах загальної середньої освіти:👇

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/957-2021-п

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Поки що немає коментарів. Будьте першим, хто поділився своєю думкою!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: