Система освітніх грантів у майбутньому охопить інші рівні освіти

Система освітніх грантів у майбутньому охопить інші рівні освіти
Вступ
Дата: 22.02.2024

Міністерство освіти і науки у наступних роках планує розповсюдити практику застосування освітніх грантів на інші рівні освіти.

Відповідні плани були презентовані МОН під час засідання Спілки ректорів закладів вищої освіти.

Зокрема, у разі ухвалення відповідних законодавчих змін, цього року буде запроваджена система надання грантів на оплату освіти для цьогорічних вступників на бакалаврат.

Наступного року змін зазнає система державного замовлення і надання грантів для вступників до магістратури.

У 2026 році на іншу систему державного замовлення будуть переведені фахові молодші бакалаври, які вступатимуть на основі повної загальної середньої освіти або кваліфікованого робітника.

У 2027 році на нову систему грантового навчання та державного замовлення будуть переведені фахові молодші бакалаври, які вступатимуть на навчання після здобуття базової освіти.

Як відомо, прем'єр-міністр Денис Шмигаль, коментуючи затвердження Плану дій уряду на 2024 рік, анонсував впровадження грантового фінансування здобуття вищої освіти вже цього року.

За розрахунками Міністерства освіти і науки, державні гранти на оплату здобуття вищої освіти можуть отримати 58 тисяч вступників.

Планується, що розмір гранту на здобуття вищої освіти коливатиметься від 15 до 50 тисяч грн.

Претендувати на грант зможуть вступники, які за результатами тестування отримають не менше 150 балів з двох предметів (до НМТ включено 4 навчальних предмета).

Гранти надаватимуться студентам, які навчатимуться на денній формі навчання.

Водночас студенти, які отримають право на грант, зможуть обрати для навчання будь-яку спеціальність і заклад вищої освіти.

У МОН вже повідомили, що державне замовлення буде збережено для спеціальностей, в яких є суспільна потреба – безпека та оборона, державний сектор, медицина, мистецтво, педагогіка.

Також державне замовлення буде збережено для спеціальностей з особливою підтримкою держави.

Джерело:

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Поки що немає коментарів. Будьте першим, хто поділився своєю думкою!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: