Творчі завдання на уроках української літератури

Творчі завдання на уроках української літератури

Автор: Nataliia Cheremisova

Як немає на дереві двох ідентичних листочків, так немає і в класі однакових здобувачів освіт. Саме тому дуже важливо враховувати різні особливості, здібності, нахили, уподобання учнів, коли ми даємо певні завдання, зокрема творчі.

Пропоную приклади творчих завдань, які можна давати учням на вибір під час проєктної діяльності чи інших видах роботи на уроці.

Ілюстрація до твору.

Таке завдання можна давати як упродовж вивчення теми, так і у якості кінцевого продукту. Малюнок може бути виконаний за допомогою олівців, фарб або в цифрових додатках.

До речі, ілюстрація може бути підтримкою для учня під час написання твору. Коли здобувачам освіти складно написати твір через невміння послідовно вибудовувати думки, ілюстрація може прийти на допомогу. Завдання може виглядати так:

✅ намалюй ілюстрацію до улюбленого фрагмента твору;

✅ письмово опиши зображене на малюнку (героїв, їх дії та емоції, місце);

✅ поясни, чому обрав саме цей епізод.

Буктрейлер.

Буктрейлер — це короткий ролик, який містить найяскравіші моменти книги, візуалізуючи її зміст. Це завдання є одним з найбільш улюблених для здобувачів освіти, які захоплюються зніманням відео для соціальних мереж. Перевагою створення буктрейлерів є те, що учні не просто резюмують текст, обираючи найголовніші моменти, а й розвивають софт-навички та вміння працювати з цифровими ресурсами.

Інсценування фрагментів з тексту

Будемо відвертими, завдання “вивчити фрагмент тексту напам’ять” в учнів не викликає захвату. Інша справа — спробувати себе в ролі актора, режисера чи автора сценарію. Щобільше, таке завдання розвиває навички роботи в команді.

Альтернативою для учнів, які мають психологічні чи інші перешкоди, можуть бути: озвучка ілюстрації за допомогою застосунків, наприклад ChatterPix Kids або озвучка відео. Наприклад, учні обирають фільм за мотивами твору, використовують відео певної сцени, але озвучують персонажів самостійно.

Написання віршів

Інколи буває так, що вчитель навіть не здогадується, що деякі здобувачі освіти пишуть вірші. Тому можна запропонувати учням (за їх бажанням!) таке завдання:

Якби головний герой/героїня твору вмів(ла) писати вірші, який поетичний твір він/вона створив(ла) б про своє життя або почуття?

Інтерв’ю з письменником або літературним героєм.

Більшість часу наші учню відповідають, ніж запитують. Багатьом, досить важко правильно сформулювати своє запитання. Таке завдання, буде сприяти розвитку цього вміння.

Пропоную переглянути буктрейлер, який зробила учениця КЗ "Чугуївський ліцей №2" Заховаєва Марія до твору Всеволода Нестайка “Тореадори з Васюківки”.

Вподобайкі:

3
0
0
0

Коментарі

Галина

Щиро дякую за цікаві ідеї! Обовʼязково спробую зі своїми дітьми ці варіанти творчих завдань!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: