Закон "Про повну загальну середню освіту" та Рекомендації щодо оцінювання мають розбіжності, що робити?

Закон "Про повну загальну середню освіту" та Рекомендації щодо оцінювання мають розбіжності, що робити?
Дата: 03.09.2024

Автор: Григорій Громко

Були запитання щодо оцінювання (наказ 1093).

Закон "Про повну загальну середню освіту" та Рекомендації щодо оцінювання мають розбіжності, що робити?

Оцінювання результатів навчання учнів регламентовано ст.17 Закону України "Про повну загальну середню освіту" та Рекомендаціями щодо оцінювання результатів навчання здобувачів освіти відповідно до Державного стандарту базової середньої освіти (наказ МОН № 1093 від 02.08.2024 року).

Рекомендації мають певні неузгодження з текстом закону:

В Законі "Про повну загальну середю освіту":

- основними видами оцінювання результатів навчання учнів є формувальне, поточне, підсумкове (тематичне, семестрове, річне) оцінювання, державна підсумкова атестація, зовнішнє незалежне оцінювання.

В Рекомендаціях:

- Основними видами оцінювання результатів навчання учнів є формувальне оцінювання, підсумкове оцінювання та державна підсумкова атестація.

В Рекомендаціях тематичне оцінювання віднесено до одного з видів формувального оцінювання, хоча законом визначено, що це вид підсумкового оцінювання. Як "унормувати" цю розбіжність?

У розділі IV Рекомендацій сказано, що підсумкове оцінювання здійснюють періодично, кількість підсумкових робіт, час їхнього проведення вчитель / учителька може встановлювати самостійно, підсумкові роботи можуть забезпечувати охоплення одного, декількох або всіх груп результатів, визначених у Державному стандарті, у межах вивченого впродовж певного періоду, і мають забезпечувати об’єктивність оцінювання - тобто підсумкові роботи не обов'язково мають проводитись в кінці семестру, і їх може бути декілька.

Виходячи з цього у закладі освіти має бути прийняте рішення вважати тематичне оцінювання проміжним підсумковим оцінюванням.

Завважте на те, що якщо в закладі освіти буде прийнято рішення вважати тематичне оцінювання проміжним підсумковим оцінюванням, тоді під час тематичного оцінювання потрібно оцінювати одну або кілька груп загальних результатів навчання з фіксацією оцінки під відповідним індексом у класному журналі, тобто за контрольну/тематичну роботи учень може отримати декілька оцінок, які будуть обов'язково враховані під час семестрового підсумкового оцінювання.

Чи можна прийняти рішення про врахування результатів поточного оцінювання під час підсумкового семестрового оцінювання?

Ні, не можна - поточне оцінювання є формувальним, воно призначене для визначення прогресу у навчанні учнів та отримання інформації щодо визначення ефективності способів організації навчальної діяльності під час уроку/уроків, а підсумкове оцінювання є визначенням ступеня відповідності результатів навчання учнів вимогам Державного стандарту по кожній з груп загальних результатів. Підсумкове оцінювання - це не про знання учнями творчості Шевченка, теореми Піфагора, валентності чи газових законів, це узагальнення рівня сформованості навичок аналізувати, описувати, оцінювати, розпізнавати, створювати, пояснювати, які розвивались під час вивчення програмового матеріалу по кожному предмету.

Чи можна в 5 класах запроваджувати "адаптаційний" період?

Оскільки Законом та Рекомендаціями передбачено, що вибір форм, змісту та способу оцінювання здійснюють педагогічні працівники закладу освіти, тож за потреби рішенням педагогічної ради заклад освіти може визначити адаптаційний період впродовж якого не фіксуються поточні та тематичні оцінки. Це не означає, що результати навчальної діяльності учнів взагалі не оцінюються - протягом цього періоду відбувається формувальне оцінювання в різних формах, результати якого можуть повідомлятися учням вербально. Такий період має бути не довшим кількох тижнів.

Чи враховуються оцінки за діагностувальні контрольні роботи на початку навчального року у підсумковому семестровому оцінюванні?

Ні, не враховуються, оскільки такі діагностувальні роботи є одним зі способів формувального оцінювання, який дозволяє визначити розвиток сформованості базових знань та навичок перед циклом навчання.

Якою може бути кількість підсумкових оцінювань?

Кількість і види підсумкових робіт визначає вчитель, за кожну таку роботу учень/учениця отримує одну або декілька оцінок по одній або кількох групах загальних результатів, які враховуються у підсумковому семестровому оцінюванні.

Як оцінювати контрольні роботи?

Якщо контрольні роботи є способом проміжного підсумкового оцінювання, тоді вчитель має оцінити одну або кілька груп загальних результатів з оцінками під відповідними індексами - ці оцінки будуть враховані під час підсумкового семестрового оцінювання. Якщо контрольне/тематичне оцінка є видом поточного формувального - ці оцінки не враховуються у підсумковій оцінці за семестр.

Учень з різних причин не був присутній під час підсумковового оцінювання (підсумкової контрольної роботи), чи можна йому виставити семестрову оцінку по поточних?

Ні, не можна - підсумкове оцінювання за семестр здійснюють за групами результатів навчання, що передбачені Критеріями оцінювання за освітніми галузями, тобто вчитель має оцінити кожну групу рузультатів, і вже на підставі цих оцінок виставити семестрову оцінку. Учитель може запропонувати такому учню виконати комплексну підсумкову роботу, завдання якої дозволяють установити результати навчання за всіма групами результатів. Якщо в силу різних причин це не буде зроблено, такого учня буде не атестовано за поточний семестр, рішенням педагогічної ради йому має бути встановлено додатковий термін для підсумкового оцінювання.

Чи може наш заклад використовувати п'ятбальну або стобальну шкалу оцінювання?

Так, може - для цього потрібне відповідне рішення педагогічної ради і це має бути прописано в Освітній програмі закладу. За умови використання власної шкали оцінювання заклад має визначити та описати в Освітній програмі правила переведення загальної оцінки результатів навчання за рік у систему, визначену законодавством (12-бальну систему), для виставлення у Свідоцтво досягнень.

Вподобайкі:

5
3
0
19
2

Коментарі

А.П.

Таке враження, що для них закон не писаний. Придумали за 4 тижні до початку навчального року, коли ще вчителі були у відпустках і зразу старт. Нехай би прислали по одному такому тормозу з міністерства у кожну школу, щоб показав, як то робити у класах з 30 учнів, може б трохи опам'ятались, бо те знущання за копійки вже не сила терпіти...

В.В.

Пишуть рекомендації люди,які школи в очі не бачили...

Наталія

Їм треба написати щось нове, щоб показати свою роботу, а вчитель повинен виконувати їхні видумки

Зоряна

Не знаю , хто вигадав ці рекомендації , але учителям роботи додасться . Хто ж їх хоч колись спитав про доцільність цих ,, нововведень" , адже ,, рекомендувати " легше , ніж виконувати . І найголовніше , коли учитель має встигати це все робити ???

Сергій

Вищу юридичну силу має закон, а не рекомендації. Вирішувати Вам.

Галина

Я згодна з усіма зауваженнями своїх колег, які сміливо висловили свої думки.

Людмила

Чи доцільні нововведення під час війни? На мою думку, у такий важкий для нас усіх час було б правильніше полегшити а не ускладнювати роботу вчителів, яких в країні й так не вистачає.

Додати коментар

Новини:

Поділитися: