Все про оцінювання за новими Рекомендаціями

Все про оцінювання за новими Рекомендаціями
Дата: 28.08.2024

Автор: Григорій Громко

За тиждень розпочнеться новий навчальний рік, тож вже маю багато запитань від колег. Сьогодні все про оцінювання за новими Рекомендаціями.

Яким документом регламентовано оцінювання учнів 5-7 класів? Оцінювання здійснюється відповідно до Рекомендацій щодо оцінювання результатів навчання здобувачів освіти відповідно до Державного стандарту базової середньої освіти, затвердженими наказом Міністерства освіти та науки України від 2 серпня 2024 року за №1093

Які основні види оцінювання? Основними видами оцінювання результатів навчання учнів є формувальне оцінювання, підсумкове оцінювання та державна підсумкова атестація.

Що таке формувальне оцінювання? Формувальне оцінювання спрямоване на відстеження динаміки навчального поступу учнів, визначення їхніх навчальних (освітніх) потреб і скерування освітнього процесу на підвищення ефективності навчання з урахуванням встановлених результатів навчання. Формувальне оцінювання результатів навчання учнів/учениць виконує діагностувальну, коригувальну, орієнтувальну, мотиваційно-стимулювальну, розвивальну, прогностичну та виховну функції. Воно не призначене для визначення відповідності результатів навчальних досягнень учнів обов'язковими/очікуваними результатами навчання, визначеними Державним стандартом/модельною навчальною програмою за певний період навчання, це інтерактивне оцінювання учнівського прогресу, що дає змогу вчителям визначати потреби учнів, адаптуючи до них процес навчання.

Як впливає поточне оцінювання на підсумкові оцінки учнів? Формувальне оцінювання є поточним видом оцінювання і воно не впливає на підсумкові оцінки.

Як часто здійснювати поточне оцінювання? Частотність та процедури проведення оцінювання, а також види діяльності, результати яких підлягають оцінюванню, визначають педагогічні працівники з урахуванням дидактичної мети, особливостей змісту навчального предмета/Інтегрованого курсу та з урахуванням етапу опанування програмовим матеріалом та етапу досягнення очікуваного результату навчання.

Чи проводять тематичні оцінювання? За потреби, для отримання інформації щодо рівня досягнення очікуваних результатів навчання учнями, визначених в окремому елементі навчальної програми (тема/розділ тощо), здійснюється тематичне оцінювання,. Результати тематичного оцінювання можуть бути використані для коригування освітнього процесу, вони не враховуються під час підсумкового оцінювання.

Які види підсумкового оцінювання? Підсумкове оцінювання показує результат навчання та розвитку.

Як часто проводиться підсумкове оцінювання? Підсумкове оцінювання здійснюють періодично. Кількість підсумкових робіт, час їхнього проведення вчитель/учителька може встановлювати самостійно. Підсумкові роботи можуть забезпечувати охоплення одного, декількох або всіх груп результатів, визначених у Державному стандарті, у межах вивченого впродовж певного періоду, і мають забезпечувати об’єктивність оцінювання.

Як здійснюється семестрове оцінювання? Підсумкове оцінювання за семестр здійснюють за групами результатів навчання, що передбачені Критеріями оцінювання за освітніми галузями, з урахуванням різних форм і видів навчальної діяльності. Для формування висновків щодо рівня досягнення обов’язкових результатів навчання за семестр учитель/учителька може запропонувати учнівству:

1) виконати комплексну підсумкову роботу, завдання якої дозволяють установити результати навчання за всіма групами результатів, визначеними в Критеріях оцінювання за освітніми галузями;

2) виконати окремі підсумкові роботи для кожної групи результатів, визначеної у Критеріях оцінювання за освітніми галузями.

Підсумкове оцінювання одного, декількох або всіх груп результатів, визначених у Державному стандарті, може проводитись протягом навчального періоду.

Як визначається семестрова оцінка? У Свідоцтві досягнень виставляють семестрові оцінки за групами результатів. На підставі оцінок за групами результатів виставляють загальну оцінку за семестр з кожного навчального предмета/інтегрованого курсу навчального плану освітньої програми закладу освіти. Оцінка за семестр може бути скоригованою.

Як здійснюється річне підсумкове оцінювання? Підсумкове оцінювання за рік не здійснюють. Річну оцінку виставляють на підставі загальних оцінок за І та II семестри або скоригованих семестрових оцінок. Річна оцінка не обов’язково є середнім арифметичним оцінок за І та II семестри. Для визначення річної оцінки потрібно враховувати динаміку особистих досягнень учня і учениці протягом року. Річне оцінювання також може бути скоригованим.

Чи може заклад використовувати власну шкалу оцінок? За умови використання власної шкали оцінювання заклад має визначити та описати в освітній програмі правила переведення загальної оцінки результатів навчання за рік у систему, визначену законодавством (12-бальну систему), для виставлення у Свідоцтво досягнень.

Що робити, якщо неможливо визначити рівень навчальних результатів учня? Якщо рівень результатів навчання учня (учениці) визначити неможливо з якихось причин, у класному журналі та свідоцтві досягнень, табелі навчальних досягнень роблять запис «не атестований(а) (н/а)».

Як оцінювати роботи учнів у випадку виявлення порушення академічної доброчесності (списування)? У разі порушення учнями принципів академічної доброчесності, зокрема, списування (виконання письмових робіт із залученням зовнішніх джерел інформації, крім дозволених для використання під час певного виду навчальної діяльності), учитель/учителька може ухвалити рішення не оцінювати результат такої навчальної діяльності і запропонувати учню/учениці повторне проходження оцінювання.

Як оголошувати оцінки? Оцінка є конфіденційною інформацією, доступною лише для учнів та їх батьків (або осіб, що їх замінюють). Інформування батьків про результати навчання може відбуватися під час індивідуальних зустрічей, шляхом записів оцінювальних суджень у носіях зворотного зв’язку з батьками (паперових/електронних щоденниках учнів тощо), фіксації результатів навчання у свідоцтві досягнень.

Як здійснюється оцінювання навчальних досягнень учнів з особливими освітніми потребами? Оцінювання навчальних досягнень учнів з особливими освітніми потребами здійснюють відповідно до індивідуальної програми розвитку, що розробляється на основі висновку фахівців інклюзивно-ресурсного центру, де зазначено труднощі функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я, що можуть впливати на ефективність застосування певних форм оцінювання. Добір форм оцінювання навчальних досягнень учнів з особливими освітніми потребами здійснюють індивідуально з обов’язковим урахуванням їх можливостей функціонування, життєдіяльності та здоров’я.

При оцінюванні рівня сформованості предметних компетентностей учнів з особливими освітніми потребами вилучають ті складові (знання, вміння, види діяльності та інше), опанування якими є утрудненим або неможливим для учня з огляду на труднощі функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров'я.

П.С. Це все не я придумав

Вподобайкі:

14
6
2
19
6
24
9
21
1

Коментарі

Олександр

Бред!

Антоніна

А тепер скажіть- чим відрізняється тематичне оцінювання від підсумкового, яке проводиться періодично? Потрібного смайлика , на жаль, немає)

Наталя

А хто має заповнювати 7 ( сім) сторінок у свідоцтві навчальних досягнень на кожного учня, це приблизно 45-60 оцінок учневі.Хто буде за папір, друк та виставлення оцінок вчителеві платити!? Все за жебрацьку зарплату і ви повинні!? Скільки це буде тривати!?

Олена

Знущання над освітою загалом і над вчительством зокрема. Та і над здобувачами освіти-якщо поточні оцінки ні на що не впливають,навіщо заради них щось робити??? Як це-у дитини є поточні оцінки,але вона захворіла і не виконала підсумкову роботу і...отримала н/а. Як це????

Людмила

Брєд сивої кобили. Скільки можна з нас знущатися. Ви хоть самі розумієтеся на тому, що нам пропонуєте. Попрацюйте хоч семестр у школі...не знаю ,чи довго ви продержитеся... Відбиваєте бажання працювати ...

Іван

Складається таке враження , що ці Рекомендації писала людина, яка жодного дня не працювала в школі.Навіщо ускладнювати і так складне життя ??????

Таня

Дебілізм!!!

Ірина

То тематична,то підсумкова.... Що від цього зміниться,не знаю.

Семен

Чинуші від освіти підкидують проблеми,щоб життя наше медом не було.

Євген

Нічого не зрозумів!!! Поточне оцінювання проводимо, але воно не впливає на підсумкову оцінку. Чому??? Тематичне оцінювання здійснюємо за потреби, але не враховуємо під час підсумкового оцінювання. Нонсенс! А що ж тоді враховуємо?!

Тетяна

Знищення освіти, приниження вчителя

Лана

Бо вчитель-то безмовний раб і все

Влад

Увага!!! В керівництві освітою України ДЕВЕРСАНТИ

Валентина

З вересня 2022 року я на пенсії. Стаж роботи 52 роки. Мені дуже важко зрозуміти те, що робить влада України з освітою. Вона її просто знищує. За 33 роки незалежності освіта впала в таку прірву, з якої не вийде, не те що в недалекому майбутньому, а взагалі.

Лана

Пишіть ,пишіть 7 аркушів ,і буде вам щастя

Наталія

Нові рекомендації щодо оцінювання! Беремо суть головного слова "рекомендації" до уваги і продовжуємо працювати

Марго

Повністю згідна з Наталею. В Законі про освіту наказано вчителям платити зарплату в розмірі 3 мінімальних зарплат. Але МОН не виконує закон. А Рекомендації - це не закон, тому їх виконання вчителем ніхто не має права вимагати!!!

Оксен

Це все робиться для того, щоб вчителі були зайняті цілодобово і не мали часу думати чи вимагати достойної оплати своєї праці. Працюєте більше - отримуєте менше.

Ніна

Дурдом

Володимир

Я ледве стримуюся, щоб не за матюкатися...

Олександра

Що ці зміни дають!? Щоб погіршити успішність учнів?!

Ольга

Не дарма покійна пані Фаріон (царство їй небесне) назвала усе це ЗНУШ - знищення української освіти взагалі!

Не вчитель

Це від творців Луцької області.

Руслан

А можна дізнатися прізвище того, хто є "автором" цих рекомендацій і з якої психлікарні він вийшов?

Валерій

Хто надав ці рекомендації? Сюди вже треба правоохоронні органи залучати.

Інна

Нічого не ясно щодо оцінювання? То будемо оцінювати як і раніше або поясніть доступно нам, дебільним

Ірина

Гаразд. Дитина списала - оцінку не ставимо, пропонуємо перездати контрольну роботу. Учень відмовляється. Що ставити - 1чи н/а? Якщо н/а, то воно враховується як 0 до семестрової?

Антоніна.

Таке враження, що автори цієї галіматьї Отримують гроши за кількість слів у дописі. Що за зміст - ніхто не переймається. Основне - кількість незрозумілих слів - " напустить туман" так би мовити, або зробити розумне обличчя при повному нерозумінні предмету обговорення. Ну, ідіоти! Що з них візьмеш?..

Майола

Дурдом, нісенітниця.

Ганна

Ні змісту, ні толку. Щось ні про що. Ще такої нісенітниці не було. Автор (така складається думка) не тільки далекий від ШКОЛИ, але і не завжди логічний у своїх висловлюваннях (або зовсім не розуміє лексичних значень вживаних ним слів). Бентежить інше: як Вчителі реагуватимуть і чи виконуватимуть це невігластво???....

Діана

Пі-пі пі пі пі.....

Ліда

Таке враження,що кожний новий міністр гірше попереднього, я думала, що такого не буває, помилилася. Хтось може закрити той дурдом і дати спокій вчителям ,щоб нормально працювали ,а не постійні експерименти

Олена

Слава всім святим, що я вже давно не працюю в школі, а оцінки мої учні отримують на ЗНО/НМТ.

Кирило

Придурки написали. Впихнули невпіхуємоє

Додати коментар

Новини:

Поділитися: