Директора комунального закладу рішенням суду визнано винною у вчиненні адміністративного правопорушення. Чи можливо достроково розірвати строковий трудовий договір?

Директора комунального закладу рішенням суду визнано винною у вчиненні адміністративного правопорушення. Чи можливо достроково розірвати строковий трудовий договір?
Дата: 04.03.2024

Директора комунального закладу «Гімназія № ... сільської ради» рішенням суду визнано винною у вчиненні адміністративного правопорушення передбаченого ч.1 ст.172-7, ч.2 ст.172-7 КУпАП (Порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів). Відповідно до ч.2 ст.38 ЗУ «Про повну загальну середню освіту» не може обіймати посаду керівник закладу загальної середньої освіти особа, яка: "... 4) за рішенням суду визнана винною у вчиненні корупційного правопорушення; 5) за рішенням суду визнана винною у вчиненні правопорушення, пов’язаного з корупцією." Чи повинен та чи має право сільський голова звільнити директора навчального закладу? Якщо сільська рада є засновником школи, то чи може її керівник бути звільнений рішенням цієї сільської ради (тобто через голосування)?

Справді, згідно з ч. 2 ст. 38 Закону України «Про повну загальну середню освіту», не може обіймати посаду керівника закладу загальної середньої освіти особа, яка:

• за рішенням суду визнана винною у вчиненні корупційного правопорушення;

• за рішенням суду визнана винною у вчиненні правопорушення, пов’язаного з корупцією.

Водночас, для дострокового розірвання строкового трудового договору необхідне відповідне обґрунтування. Наприклад, у рішенні суду та/або трудовому договорі може бути вимога щодо розірвання контракту у зв’язку із вчиненням корупційного правопорушення або правопорушення, пов’язаного з корупцією.

Так, рішенням Верховного суду України від 07 квітня 2021 року у справі № 757/62834/19-цвстановлено, що порушення хоча б одного з пунктів контракту є підставою для його дострокового розірвання. Подібні висновки викладені у постановах Верховного Суду від 08 серпня 2018 року у справі № 522/10590/2017 (провадження № 61-21820св18), від 10 квітня 2019 року у справі № 522/10592/17 (провадження № 61-35286св18).

Також, відповідно до ч. 13 ст. 39 Закону України «Про повну загальну середню освіту», підставами для дострокового звільнення керівника закладу загальної середньої освіти, які повинні бути передбачені у трудовому договорі, є:

• порушення вимог цього Закону щодо мови освітнього процесу;

• порушення вимог статей 30 і 31 Закону України «Про освіту»;

• порушення прав учнів чи працівників, встановлене рішенням суду, яке набрало законної сили;

• систематичне неналежне виконання інших обов’язків керівника, визначених цим Законом;

• неусунення у визначений строк порушень вимог законодавства, виявлених під час інституційного аудиту чи позапланового заходу державного нагляду (контролю).

П. 4-1ст. 41 КЗпП визначає, що підставою для розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця з окремими категоріями працівників за певних умов може бути наявність у працівника реального чи потенційного конфлікту інтересів, який має постійний характер і не може бути врегульований в інший спосіб, передбачений Законом України «Про запобігання корупції».

Тобто роботодавець зобов’язаний вжити заходів для врегулювання реального чи потенційного конфлікту інтересів, у тому числі застосувати звільнення з посади.

Разом з тим зазначимо, що навіть при врегулюванні конфлікту інтересів без застосування звільнення, в даному випадку продовження контракту на новий термін чи укладання нового трудового договору суперечитиме ч. 2 ст. 38 Закону України «Про повну загальну середню освіту».

Звільнення з посади зазвичай відбувається суб’єктом призначення. Проте під час дії воєнного стану звільнення може провести і сільський, селищний, міський голова (абз. 3 ч. 9 ст. 9 Закону України «Про правовий режим воєнного стану»).

Отже, дострокове розірвання строкового трудового договору можливе у порядку і спосіб, визначений чинним законодавством України.

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Поки що немає коментарів. Будьте першим, хто поділився своєю думкою!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: