Директорка школи відмовилася зменшувати надбавку педагогічним працівникам і довела незаконність свого звільнення з посади

Директорка школи відмовилася зменшувати надбавку педагогічним працівникам і довела незаконність свого звільнення з посади
Дата: 19.04.2024

Автор: Наталія Гончар, директорка Медвинського ліцею

Шановні медвинці! Правда на моєму боці! Я виграла суд!

Хочу щиро подякувати всім, хто підтримував мене в боротьбі за справедливість. Адже усі ви знаєте, що 5 червня 2023 року мене було незаконно звільнено з посади директора Медвинського ліцею. 

Рішенням Богуславського районного суду я була поновлена на посаді директора! Проте пан Сергієнко не погодився з таким рішенням суду та подав на апеляцію. І от  26 березня 2024 року я отримала рішення Апеляційного суду м. Києва, у якому зазначено, що в рішенні Богуславського районного  суду Київської області від 06 вересня 2023 року  змінити мотивувальну частину рішення в редакції даної постанови. В іншій частині залишити без змін!

Публікую уривок рішення суду, у якому зазначено, як саме була змінена мотивувальна частина. «Правовий аналіз наведених норм законодавства та встановлених судом фактичних обставин у своїй сукупності дозволяють колегії суддів апеляційного суду зробити висновок про те, що дії ОСОБА_1 , як директора Медвинського ліцею, щодо невидання наказу про зміну надбавки за престижність праці у бік зменшення серед навчального року узгоджувались із статутом Медвинського ліцею та чинним законодавстом - Постанова № 373 та Інструкція № 102, якими пердбачено, що керівнику закладу (установи) надано право встановлювати конкретний розмір надбавок у межах визначеного граничного розміру відповідно до особистого внеску працівника у загальні результати роботи закладу у межах у оплати праці. Надбавка встановлюється на весь обсяг навчального навантаження, що виконується працівником, станом на 5 вересня згідно з тарифікацією, а зміни протягом року можуть вноситися виключно у випадках, передбачених пунктом 5 Інструкції № 102, до яких не відноситься зменшення фонду заробітної плати на підставі рішення сесії Медвинської сільської ради від 05 травня 2023 року № 617-43-VІІІ «Про внесення змін до рішення сесії Медвинської сільської ради від 22 грудня 2022 року № 592-38-VІІІ «Про місцевий бюджет Медвинської територіальної громади на 2023 рік».

Отже, у керівника (директора) Медвинського ліцею ОСОБА_1 не було законних підстав змінювати серед навчального року надбавку за престижність праці, а її зменшення з 20 %, що встановлена відповідно до наказу директора Медвинського ліцею ОСОБА_1 від 28 серпня 2022  року № 53 на 2022/2023 навчальний рік, до 10% призвели б до зміни умови праці педагогічних працівників Медвинського ліцею та зменшення розміру оплати праці цих категорій працівників, що є порушенням їх прав, передбачених частиною 2 статтв 8 Закону України «Про оплату праці», статті 57 Закону України «Про освіту», постанови Кабінету Міністрів України № 373.

Крім того, дії ОСОБА_1 , як директора Медвинського ліцею, щодо невидання наказу про зміну надбавки за престижність праці у бік зменшення серед навчального рокуне могли призвести до затримки та/або невиплати заробітної плати у травні 2023 року педагогічним працівникам Медвинського ліцею, тобто, до порушення конституційних прав працівників Медвинського ліцею, оскільки на навчальний рік 2022/2023 діяв наказ директора ліцею від 28 серпня 2022 року № 53 «Про проведення тарифікації педагогічних працівників Медвинського ліцею», яким встановлена надбавка за престижність у розмірі 20%.

У зв`язку з недоведеністю вини ОСОБА_1 , як директора Медвинського ліцею, в затримці виплати заробітної плати працівникам Медвинського ліцею у травні 2023 року, відсутністю будь-яких негативних наслідків несвоєчасної виплати заробітної плати, відповідач не мав обгрунтованих правових підстав для звільнення позивача з роботи на підставі пункту1-1 частини першої статті 41 КЗпП України."

У зв'язку з цим, я хочу звернутися до працівників поліції, які так і не відреагували на моє звернення стосовно незаконного звільнення, адже незаконне звільнення — це грубе порушення трудового законодавства, і відповідно до ст.172 Кримінального кодексу є злочином, що передбачає покарання у вигляді штрафу від 34 000 до  51 000 грн або позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, або покарання виправними роботами на строк до двох років.   

Шановні працівники поліції, ви захищаєте лише права тих, хто при владі?

Також звертаюся до директорів закладів освіти громади, які "сумлінно", за вимогою колишнього начальника відділу освіти, видали накази про зменшення надбавки педагогічним працівникам серед навчального року. Своєю мовчазною згодою, аби тільки догодити керівництву, ви порушили права працівників.  Невже це треба було робити? Воно того варте?

Дякую усім за підтримку та допомогу. Вірю в те, що справедливість існує!!!  

Рішення суду  можна переглянути за посиланням: https://drive.google.com/.../1f.../view...

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Джейн

Лише одне слово : " БРАВО!". За такими відважними -майбутнє освіти. Не боятися кидати виклик " прогнившій системі"!

Володимир

Молодець !!!

Наталія Гончар

Це було непросто... Протистояння триває., але за справедливість варто боротися!

Микола Супрун

Це було відважне рішення і справедливість перемогла!

Твердохліб Валентина.

Дякую Вам за вашу сміливість. Ви компетентний керівник. Нажаль таких ,як ви, дуже мало.

Наталія

Мололчина директор. Не прогнулася під дармоїдів і гнобителів з управління освіти. Стала на бік своїх підлеглих. Мужній і достойний вчинок

Світлана

Ви хоч від співробітників підтримку маєте? На жаль, так стається, що ті, кого захищаєш, не підтримають, не оцінять витрачених нервів. А тим більше- директори інших шкіл вашоі ТГ... «Моя хата скраю» - не викорінюється, на жаль...

Тарас

Який суд? Яка справедливість? Про що ви говорите?

Викладач.

Правда в освіті далеко схована. І слава тим , хто не здався і лишився педагогом і сумлінним керівником. Більшість керівників в освіті всіх рангів мовчазні одностайні " одобрямс" і їх підлеглі колись привели до влади яника, а раз так і війну. Одне дивно , чому вони не на війні?.

Викладач.

Правда в освіті далеко схована. І слава тим , хто не здався і лишився педагогом і сумлінним керівником. Більшість керівників в освіті всіх рангів мовчазні одностайні " одобрямс" і їх підлеглі колись привели до влади яника, а раз так і війну. Одне дивно , чому вони не на війні?

Юлія Глушкевич

Добрий день! Ви не зменшували % усім учителям чи тільки тим, хто має уроки у НУШ з 1 по 4 класи?

Валентина

Таких керівників мало, які йдуть проти системи і стать на бік освітньої спільноти. Ви супер молодець, шана таким керівникам.

Світлана

Ех, є ще в нас справжні керівники ! Але мало....всі , як барани , як тільки в управлінні скажуть, то зразу біжать зменшувати і порушують закон... А де ж славетна профспілка, яка покликана захищати робітників освітян?

Валентина Миколаївна

Дуже прикро, що профспілки не відстоють зараз права вчителів. Шана ,сміливому керівнику, більше б нам таких людей в освіту.

Додати коментар

Новини:

Поділитися: