Перелік закладів вищої освіти за ступенями ризику на 2024/2025 навчальний рік

Перелік закладів вищої освіти за ступенями ризику на 2024/2025 навчальний рік
Вступ
Дата: 16.10.2024

Державна служба якості освіти України визначила ступені ризику суб’єктів господарювання у сфері вищої освіти. З-поміж 289 закладів вищої освіти (ЗВО) до суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику належать 14 (5%), середнім — 142 (49%), а з незначним — 133 (46%).

Такий інструмент оцінювання, як зарахування ЗВО до відповідних ступенів ризику за критеріями, визначеними постановою Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2018 року № 982 «Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері вищої освіти та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю) Державною службою якості освіти», Служба застосовує шість років поспіль.

Автоматизація оцінювання діяльності ЗВО за критеріями ризику

Задля відкритості й прозорості підготовки та оприлюднення результатів розрахунок ступенів ризику від провадження господарської діяльності здійснено в Єдиній державній електронній базі з питань освіти (ЄДЕБО) за модулем «Ступені ризику (для вищої освіти)» (далі — Модуль), що максимально автоматизує процес обчислення балів за встановленими критеріями.

У Модулі ЗВО вносять показники лише за двома із семи розділів (критеріїв):

• «Стан оприлюднення на офіційному сайті ЗВО визначених законодавством документів, матеріалів та інформації»;

• «Частка акредитованих освітніх програм»).

Чотири розділи Модуля — «Чисельність здобувачів вищої освіти за останні три роки (відсотків)», «Кількість науково-педагогічних (педагогічних) працівників, працевлаштованих за основним місцем роботи», «Наявність відокремлених структурних підрозділів», «Наявність іноземних здобувачів вищої освіти» — заповнюються автоматично на підставі відомостей, які ЗВО внесли до ЄДЕБО (зокрема й за попередні роки). Розділ «Кількість порушень вимог законодавства у сфері вищої освіти, виявлених за результатами заходів державного нагляду (контролю), проведених протягом останніх п’яти років» заповнюють уповноважені працівники Служби на підставі відомостей, розпорядником яких є Служба.

Відтак протягом вересня 2024 року Служба здійснила верифікацію показників діяльності ЗВО за критеріями. Після автоматичного обчислення кількості балів та визначення відповідного ступеня ризику кожен ЗВО мав змогу:

• ознайомитися з інформацією (локально);

• переглянути результати верифікації Службою показників;

• отримати необхідні роз’яснення через офіційні канали комунікації.

Дієвість оцінювання діяльності ЗВО за критеріями ризику

Протягом останніх трьох років значно зменшилася частка ЗВО, стан наповненості вебсайтів яких є незадовільним, і натомість удвічі зросла кількість ЗВО з часткою оприлюднених документів, матеріалів та інформації на рівні 91-100%. Загалом протягом шести років роботи Служби з критеріями відстежується позитивна динаміка оприлюднення на офіційних вебсайтах ЗВО визначених законодавством документів та інформації.

Стан оприлюднення на офіційному вебсайті ЗВО визначених законодавством документів та інформації

Опис критерію 2019 рік 2020 рік 2021 рік 2022 рік 2023 рік 2024 рік

Відсутній офіційний сайт ЗВО або частка оприлюднених документів, матеріалів та інформації не перевищує 50% від необхідної,

15 балів

40,7% 25,0% 10,5% 1,0% 2,4% 1,8%

Частка оприлюднених документів, матеріалів та інформації становить 51-90% від необхідної,

5 балів

48,1% 62,7% 60,5% 44,6% 41,6% 8,1%

Частка оприлюднених документів, матеріалів та інформації становить 91-100%,

0 балів

11,2% 12,3% 29,0% 54,4% 56,0% 90,1%

Як бачимо, такий інструмент оцінювання дієвий, щоб звести нанівець проблему з відсутністю необхідної інформації на вебсайтах ЗВО. Абсолютна більшість ЗВО — 99% у 2022-му, 97,6% у 2023-му та 98,2% у 2024 роках — на належному рівні забезпечили оприлюднення інформації для своєї цільової аудиторії.

Варто наголосити, що вичерпний перелік документів, матеріалів та інформації, що підлягають обов’язковому оприлюдненню на офіційних вебсайтах закладів освіти, визначено законодавством ще у 2014-му (Закон України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 № 1556-VII) та 2017 роках (Закон України «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145-VIII). Проте показники 2019 року вказували на порушення згаданих вимог протягом тривалого часу. Із затвердженням нових критеріїв ризику забезпечено щорічне комплексне вивчення стану оприлюднення необхідної інформації на вебсайтах ЗВО. Така практика, серед іншого, стимулювала ЗВО до розбудови своїх вебсайтів відкритими та доступними для всіх учасників освітнього процесу та громадськості.

Водночас Служба звертає увагу на необхідності постійно підтримувати зміст вебсайтів в актуальному стані. Зокрема, йдеться про оприлюднення інформації про систему внутрішнього забезпечення якості освіти (результати моніторингу якості освіти, щорічні оцінювання викладачів та здобувачів), перебіг вступної кампанії, наукову діяльність закладу тощо.

Офіційні вебсайти є одним із найефективніших інструментів поширення інформації про діяльність ЗВО. Крім того, розміщення вичерпної та актуальної інформації зменшує навантаження на персонал ЗВО, адже кожен охочий може за потреби отримати необхідну йому інформацію.

Мета формування та оприлюднення переліку ЗВО за ступенями ризику — дати змогу звернути увагу на чинники, що збільшують ризик при провадженні освітньої діяльності, та вжити заходів на уникнення зростання кількості балів за критеріями.

Перелік

Суб'єкти господарювання за ступенями ризику від провадження господарської діяльності у сфері вищої освіти

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Поки що немає коментарів. Будьте першим, хто поділився своєю думкою!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: