Про оцінювальні судження

Про оцінювальні судження
Дата: 25.12.2023

Автор: Тетяна Гребенюк

Про ОЦІНЮВАЛЬНІ СУДЖЕННЯ 

Поговоримо?)

Це питання турбує багатьох вчителів, тому треба підняти "папери", перечитати  уважно і все - проясниться. 

Отже, є багато шкіл, де вчителям було сказано, що після кожної  роботи у зошиті треба обов'язково всім учням писати ОЦІНЮВАЛЬНІ СУДЖЕННЯ.

 І бідні вчителі пишуть! Пишуть вдень, і ввечері, і вночі, і зранку... Пишуть і пишуть, вигадують, (бо не пасує писати одне і теж), шукають у інтернеті збірники висловів оцінювальних суджень, ганяють по " освітніх базарах", скуповують зразки оцінювальних суджень, вибирають і знову пишуть....

Повезло тим, у кого дітей 10-15, і не повезло тим, у кого у класі 25-35 учнів. Множимо на дві пачки)) і - прощавай вільний від роботи час, відступіться власні діти, які чекають на вечерю))), а чоловік чи інші члени сім'ї - почекають, або самі зготують, ще і  "своїй вчительці"))) дадуть щось поїсти)))

Але....не все так погано! Треба  ВМІТИ ЧИТАТИ документи!)))

Нижче- скріни(фото) з методичних рекомендацій . 

Колеги, якщо ви використовуєте якісь позначки, кольори , символи....для щоденного оцінювання ( а це формувальне оцінювання),  то - НЕ потрібно щодня писати "твори"     ( ОЦІНЮВАЛЬНІ СУДЖЕННЯ) у зошитах. 

Якщо ваше оцінювання зрозуміле всім у освітньому трикутнику - і учням, і батькам, ну і вам)),  то пишіть ОЦІНЮВАЛЬНІ СУДЖЕННЯ лише ТАМ, де вважаєте за потрібне!!!

Ну написано ж , що ОЦІНЮВАЛЬНІ СУДЖЕННЯ можуть бути і в усній ,і у письмовій формі. То НЕМА потреби писати всім учням і писати щодня. Ви САМІ вирішуєте: кому писати, що писати, де писати...

З мого досвіду:

Перевіряю зошити щодня. Після кожної роботи (домашньої і класної) пишу 

"Перев."(перевірено). 

А біля  завдань, які дитина виконала у класі САМА - на полях  позначаю  колір ( про Кольорове оцінювання є закріплений допис).

Є  у моїх учнів і похвала, є і прохання, і вказівки, і підтримка ( оцінювальні судження).... але не у всіх зошитах, а там - де Я ВИРІШИЛА, що треба написати. 

Тому, пишіть ОЦІНЮВАЛЬНІ судження лише ТАМ, де на вашу думку, потрібно написати. А не всім і щодня, бо -  так сказали (методисти, дирекція, з відділу освіти...)!

Я дуже багато говорю  з дітьми, коли роздаю зошити. Діти чекають ,що я їм скажу, коли віддам зошит. 

( Коли перевіряю роботи, то завжди кладу відкритий зошит на відкритий ...і так утворюється купка відкритих зошитів. Тому мені зразу видно, що я маю кому сказати. Говорю впівголоса, щоб інформація не йшла на клас. А комусь кажу: прочитай уважно вдома моє повідомлення)

Коли у освітньому трикутнику всім все зрозуміло ( і учням ,і батькам), то зворотний зв'язок відбувається ПРАВИЛЬНО і НЕ ПЕРЕВАНТАЖУЄ вчителя щоденними записами у всіх зошитах. 

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Поки що немає коментарів. Будьте першим, хто поділився своєю думкою!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: