Розробляємо індивідуальну програму розвитку дитини з особливими освітніми потребами

Розробляємо індивідуальну програму розвитку дитини з особливими освітніми потребами

ІНДИВІДУАЛЬНА ПРОГРАМА РОЗВИТКУ (ІПР) є обов’язковим документом для забезпечення освітнього процесу всіх дітей з ООП. 

Щороку для кожної дитини з ООП команда супроводу протягом ДВОХ ТИЖНІВ від початку навчання складає ІПР учня/учениці за формою, визначеною додатком 3 Порядку організації інклюзивного навчання у закладах загальної середньої освіти.

Розробка ІПР є виключно КОМАНДНОЮ РОБОТОЮ. 

Хибною є практика перекладання обов’язків з розробки програми на асистента вчителя. 

Кожен член команди супроводу готує свою частину ІПР, наприклад, розділ, та узгоджує її з командою.

❗️Зверніть увагу, що визначені у висновку про комплексну оцінку корекційні заняття не можуть змінюватись Командою супроводу.

❗️❗️❗️Важливо пам’ятати! ДВОХ ОДНАКОВИХ ІПР ІСНУВАТИ НЕ МОЖЕ!!!

 Організація індивідуалізованого підходу залежить від можливостей дитини, її унікальних особливостей, умов виховання та розвитку, зовнішнього середовища (інклюзивної культури оточення, політики закладу, специфіки інклюзивної практики та досвіду її реалізації).

✅Завдання керівника - проконтролювати, щоб ІПР була максимально ЗРОЗУМІЛОЮ і КОРИСНОЮ. Вчителі, керівництво закладу, батьки повинні мати змогу легко і ефективно використовувати програму для забезпечення розвитку дитини і формування навчальних навичок.

📌Індивідуальна програма розвитку розробляється НА ОДИН РІК і ПЕРІОДИЧНО ПЕРЕГЛЯДАЄТЬСЯ та актуалізується. 

Як правило, перегляд ІПР відбувається раз на півріччя, втім будь-який член команди супроводу може ініціювати позачергову зустріч для внесення змін до ІПР на будь-якому етапі.

Підставою для перегляду ІПР можуть бути результати моніторингу її виконання. ✅Саме тому завдання керівника - контролювати якісне проведення такого моніторингу та залучати до нього фахівців інклюзивно-ресурсного центру.

❗️ІПР є документом з обмеженим колом доступу до його змісту. Оприлюднення ІПР у будь-якому форматі без збереження конфіденційності даних є НЕПРИПУСТИМИМ (наприклад, оприлюднення на вебресурсі закладу освіти).

Детальніше про Порядок організації інклюзивного навчання у закладах загальної середньої освіти: Постанова Кабінету Міністрів України від 15 вересня 2021 р. № 957:👇

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/957-2021-п#Text (Додаток 3)

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Поки що немає коментарів. Будьте першим, хто поділився своєю думкою!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: