Чи має засновник та орган управління освітою приймати відповідні рішення чи програми з метою реалізації Всесвітньої продовольчої програми ООН, якщо заклади є автономними?

Чи має засновник та орган управління освітою приймати відповідні рішення чи програми з метою реалізації Всесвітньої продовольчої програми ООН, якщо заклади є автономними?
Їдальня
Дата: 11.02.2024

Доброго дня, підкажіть, будь ласка, щодо питання організації харчування у закладах освіти. Деякі заклади є учасниками спільного з Всесвітньою продовольчою програмою ООН проекту щодо надання фінансової підтримки закладам загальної середньої освіти у 2023/24 навчальному році, відповідно до постанови КМУ від 01.06.2023 #572, для закладів виділено відповідне фінансування, але не визначено механізм використання наданих коштів. Чи має засновник та орган управління освітою приймати відповідні рішення чи програми з метою реалізації Всесвітньої продовольчої програми ООН, якщо заклади є автономними?

«Всесвітня продовольча програма Організації Об’єднаних Націй проекту щодо надання фінансової підтримки закладам загальної середньої освіти у 2023/24 навчальному році» є загальнонаціональною, відповідно порядок її реалізації прописаний в Постанові КМУ №572 від 01.06.2023р. В Постанові також визначений механізм перерахування коштів з державного бюджету до обласних і далі до бюджетів ТГ.

Зокрема, постановою передбачено, що:

1. Заклади освіти визначають суму, яка їм потрібна на харчування

2. Надання підтримки здійснюється після підписання договору між обласними державними адміністраціями (обласними військовими адміністраціями) та Всесвітньою продовольчою програмою Організації Об’єднаних Націй. У договорі визначається сума, яка виділяється окремій обласній державній адміністрації (обласній військовій адміністрації) для часткового забезпечення витрат для організації гарячого харчування учнів 1-4 класів протягом 2023/24 навчального року

3. Перелік закладів освіти, які отримуватимуть допомогу затверджується наказом МОН (https://mon.gov.ua/storage/app/uploads/public/659/e7f/1a4/659e7f1a4c36e106480103.pdf)

4. Відповідно до цього наказу, обласні державні адміністрації (обласні військові адміністрації) здійснюють розподіл підтримки між бюджетами територіальних громад, і щомісяця інформують Всесвітню продовольчу програму Організації Об’єднаних Націй про використання підтримки шляхом надсилання платіжних інструкцій

5. В ОВА зарахування коштів здійснюється до спеціального фонду обласних бюджетів за кодом бюджетної класифікації 42030300 “Надходження в рамках програм допомоги урядів іноземних держав, міжнародних організацій, донорських установ”. Тобто для шкіл це інші джерела не заборонені чинним законодавством України.

Використання коштів за цією Програмою органами місцевого самоврядування здійснюється на підставі Постанови КМУ та договору, за яким обласні адміністрації передають субвенцію на відповідну територіальну громаду згідно ст.101 Бюджетного кодексу України. Відповідно потреби приймати додаткові програми для реалізації цих коштів немає. Якщо кошти за цією Програмою не були передбачені в місцевому бюджеті на поточний рік, то місцева рада має прийняти відповідні зміни.

Джерело:

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Поки що немає коментарів. Будьте першим, хто поділився своєю думкою!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: