Вступ-2024. Перші висновки

Вступ-2024. Перші висновки
Вступ
Дата: 15.08.2024

Автор: Юлія Гришина, народний депутат, заступник голови фракції «Слуга Народу», голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій.

Проаналізувала цьогорічну вступну кампанію. Перші висновки:

🔹 У 2024 році на третину скоротилася кількість вступників на перший рівень вищої освіти (бакалаврський, магістерський для медичних спеціальностей) бакалаврські та інтегровані магістерські (медичного, фармацевтичного та ветеринарного спрямування) освітні програми – 201 тис. абітурієнтів, минулого року – 296 тис. Більш ніж на 41 тисячу зменшилася кількість осіб, які вступали на основі ПЗСО. І майже на 21 тисячу – тих, хто вступав на основі ОКР "молодший спеціаліст" чи ступенів молодшого бакалавра або фахового молодшого бакалавра. Отже, наші ЗВО отримають втричі менше нових студентів. Втім, це не остаточні оцінки – оскільки поки не підбили підсумки навіть щодо зарахування за державним замовленням на денну форму.   

Є істотне зменшення такої категорії, як вступники на бакалаврат на основі раніше здобутого ступеня вищої освіти. Якщо минулого року їх було понад 33 тис. осіб, з яких – понад 27 тис. вступали на денну форму здобуття вищої освіти, то цього року відповідні показники становлять 2690 та 686 осіб відповідно.

🔸 Водночас кількість учасників основних сесій НМТ дещо зросла: цьогоріч – 283 265 тис., у 2023 році – майже 262 тис. Це могло статися через зменшення кількості вступників, які мали право вступати без НМТ. До речі, маю інформацію, що кількість зросла завдяки випускникам минулих років. 

🔹 Середній бал НМТ, на жаль, зменшився – зі 151,2 балів минулого року до 149,2 цьогоріч. 

Онлайн-навчання, спричинене пандемією та повномасштабним вторгненням, тривоги, стрес – все це дається взнаки. Маємо освітні втрати, рівень яких описано у звіті Державної служби якості освіти. Дітям все складніше складати НМТ та вступати до ЗВО. 

Незважаючи на ці складні обʼєктивні обставини, Міністерство освіти і науки України додає предмети до НМТ, підвищує прохідний бал для вступу на юридичні й медичні спеціальності та вносить зміни у затверджені Правила прийому навіть тоді, коли вступна кампанія вже триває. 

☝️Вважаю, що сьогодні максимальну увагу потрібно звертати на забезпечення безпечних умов навчання (укриття, максимальне виведення освітнього процесу в офлайн) та вдосконалення якості освітніх послуг. Це сприятиме надолуженню освітніх втрат та підвищенню успішності наших дітей.

Єдиний чотиригодинний НМТ з чотирьох дуже різних предметів, який багато дітей складали під час тривог та відключень електроенергії, виявився фізично й психологічно важким для багатьох вступників. А втім, за результатами основних сесій НМТ – не змогли скласти тест лише близько 13% учасників. Це близький відсоток до аналогічних показників ЗНО минулих років. Однак, все ж варто розглянути альтернативні варіанти тестування для вступної кампанії 2025 року. Зокрема, це може бути проведення скороченого за часом НМТ лише з трьох обов'язкових предметів або заміна НМТ адаптованим для вступу на бакалаврат тестом загальної навчальної компетентності.

Негативно вплинули на вступну кампанію пізнє (28 березня) набрання чинності Порядком прийому і внесення до нього численних змін протягом наступного часу.

Наша мета – в умовах повномасштабного вторгнення зберегти освіту, педагогів та наших дітей, де б вони не перебували: в Україні, за кордоном або на тимчасово окупованих територіях. Зберегти їх для нашої країни, бо освітня сфера формує її майбутнє.

Вподобайкі:

0
0
0
1

Коментарі

Поки що немає коментарів. Будьте першим, хто поділився своєю думкою!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: