Кольорове оцінювання (як формувальне оцінювання)

Кольорове оцінювання (як формувальне оцінювання)
Дата: 16.01.2024

Автор: Тетяна Гребенюк

КОЛЬОРОВЕ ОЦІНЮВАННЯ я розробила для своїх учнів ще восени 2021 року.

Ми з дітьми  пов'язали наше оцінювання з лєго цеглинками. Їх є 6! На КОЛЬОРОВЕ ОЦІНЮВАННЯ ми використали 4 кольори (зелений, синій, оранжевий та жовтий).

А блакитний і червоний застосовуємо на " так" чи "ні", "істинне висловлювання" чи "хибне", "обери позицію"... тощо.

Кольорове оцінювання  є формувальним!

Ми ( вчителі) маємо чітко розрізняти, що відповідно до Наказу №813 від 13.07.2021 року у початковій школі є ФОРМУВАЛЬНЕ ОЦІНЮВАННЯ та ПІДСУМКОВЕ ( РІЧНЕ). Формувальне оцінювання - ДЛЯ НАВЧАННЯ (рівнів не має) , а РІЧНЕ - оцінювання РЕЗУЛЬТАТІВ НАВЧАННЯ (вербальне або рівневе). 

Оскільки, вчитель може сам розробити критерії формувального оцінювання (чи разом з дітьми), то я цим і скористалась.  Вирішила, що поєднаю оцінювання з лєго цеглинами, бо кольори дітям близькі, вони люблять розмальовувати, мають кольорові речі, іграшки, одяг... І кольорів поганих не буває! Позначки у зошиті від учителя мають бути позитивні або нейтральні, щоб не навіювати страх ні дітям, ні їх батькам. Тому я відкинула такі значки, як  "+/-",  "-",  "?",  "!". Також я відкинула смайлики - бо це емоції. Дуже обережно треба позначати емоцію вчителя щодо виконаного завдання, щоб не засмутити дитину і її батьків. 

Тому я вирішила твердо, що у мене будуть кольори! Оскільки, в кінці року треба виставити 4 рівні ( 3-4 клас), то на допомогу вчителю мають прийти 4 кольори)).

Дітям я пояснила так:

ЗЕЛЕНИЙ колір - у тебе все правильно, ти все правильно розв'язав, виконав чи прочитав - це ТВІЙ УСПІХ !

СИНІЙ колір - ти трішки помилився, дещо пропустив чи зробив кілька помилок. Це - МАЙЖЕ ВДАЛОСЯ!

ОРАНЖЕВИЙ колір - ти  зробив, виконав лише половину завдання, є помилки і їх більше. Але не сумуй, будь більш уважнішим при поясненні і все вийде. Це тобі - БУЛО ВАЖКО.

ЖОВТИЙ колір- ти мало виконав, або майже все не правильно, або не брався до завдання.. Ти - ПОТРЕБУЄШ ДОПОМОГИ. Я допоможу тобі разом з однокласниками це зрозуміти ( бо діти теж допомагають товаришам).

Батькам і вчителям ( з якими я ділюся досвідом ) я пояснюю так:

Зелений - виконано 95-100% завдання або 1(все)

Синій - виконано 60-95% або 3/4 завдання.

Оранжевий - 50% або 1/2 завдання.

Жовтий - менше 50% завдання або 1/4.

Це все умовно і приблизно, щоб легко орієнтуватися. 

Наприклад: на самостійній роботі були 8 прикладів , задача, та периметр фігури .

То дитина навпроти кожного завдання буде мати на полях смужку певного кольору. Це залежить яку частину завдання вона зробила правильно.

У мене майже кожного дня на українській мові і на математиці є самостійна робота ( 5-7 хв) . Це може бути одне завдання - те ,що сьогодні вчили. Перевіряю і малюю колір. Це смужка маркером на полях певного кольору на дві клітинки, бо це ж цеглинка.(Є такі маркери скошені, зрізані для виділення тексту). Дитина по кольору бачить, як вона засвоїла новий матеріал. Батьки теж бачать і розуміють, як дитина вчиться, які успіхи. От і все - всім зрозуміло рух, успішність учня, його динаміку...

Я називаю  ці 4 кольори : "ступінь засвоєння знань", " індикатор успішності" , " рух успішності" ( а ви назвіть так ,як зручно вам).

Якщо у освітньому трикутнику (учні, вчитель і батьки) всім все зрозуміло - то це супер!!) 

Дехто каже: діти хочуть оцінок ( батьки розповіли їм про них)), батьки хочуть оцінок.... Так!!! Хочуть!!! Бо вони( батьки) звикли до цього ,а - ІНШОГО ЇМ НЕ ЗАПРОПОНУВАЛИ І НЕ ПОЯСНИЛИ! У моєму класі не хочуть))) оцінок, бо всім все зрозуміло.

Ну не можна оцінювати рівнем зразу, бо у дитини формуємо різні  навички впродовж року . Мої діти знають , що, наприклад , за цілий рік за задачі буде багатезно кольорів і різних, але, який колір буде переважати -  той і покаже в кінці року рівень очікуваного результату з назвою " Аналізує задачі..." . 

Про рівні ми говорили з дітьми на початку 3 класу . Вони знали, що зелений колір перетвориться на високий рівень, синій - на  достатній, оранжевий - на середній і жовтий - на початковий. 

ЗОШИТИ

У зошитах ставлю колір на полях лише навпроти тих завдань ,які дитина зробила САМА! А інші завдання - "Перев." (перевірено). Про це знають і діти , і батьки.  Там де є колір  біля завдання у зошиті - треба ще раз вдома переглянути і проаналізувати ( дописати..)   А якщо все добре - похвалитися батькам своїм успіхом!

 

ЗОШИТ СПОСТЕРЕЖЕННЯ 

Кожного місяця (29-30 числа) переглядаю  учнівські зошити ( мені допомагає дата  записана дітьми), виставляю один колір (який переважає) кожному учню з певного очікуваного результату у ЗОШИТ СПОСТЕРЕЖЕННЯ (у мене ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ на різних сторінках) . Тобто, переглядаю зошити і фіксую дещо собі за місяць кожній дитині. Так легше. Це ніби підсумок за місяць.

ДІАГНОСТУВАЛЬНІ РОБОТИ теж перевіряю у кольорах (навпроти завдання), бо кожним завданням ми перевіряємо певний очікуваний результат. Стільки кольорів - скільки завдань. А вже потім я дивлюся ,які очікувані результати я хотіла перевірити . Тоді  роботу кожного учня  розписую по сторінках зошита спостереження.Один колір ( за певне завдання ) - на сторінку "Аналізує текст задачі...", інший колір - на сторінку  " Володіє навичками додавання та віднімання чисел", ще інший колір - де є очікуваний результат " розпізнає , конструює геометричні фігури..." і так далі. Так роблю розписування результатів діагностувальних робіт кожній дитині. У мене 23 учнів. На це йде 10-15 хв. Але, як мені гарно все візуально видно: хто як вчиться, яка успішність кожного і , навіть, успішність класу з певного очікуваного результату. Можна одразу побачити, що дітям найважче чи найлегше вдається. 

Отже у ЗОШИТІ СПОСТЕРЕЖЕННЯ фіксую лише за місяць підсумок  робіт у робочих зошитах ( це щоденні самостійні роботи) та діагностувальні роботи ( розписую по сторінках по очікуваних результатах)

Мої учні люблять робити передбачення - САМООЦІНЮВАННЯ - самі малюють кружечок (бо у мене смужка) певного кольору навпроти завдання і чекають моїх результатів перевірки та зіставляють чи співпали наші кольори. Так радіють, коли співпали!

Коли читають для всіх теж кажуть: я читаю на синій, бо мало читав вдома, або я ставлю собі жовтий - бо не читав))) забув)) ...

ВЗАЄМООЦІНЮВАННЯ - теж кольорове!

КЛАСНИЙ ЖУРНАЛ

В кінці навчального року користуюся  кольоровим оцінюванням із зошита спостереження і орієнтовною рамкою оцінювання ( яка є у додатках до Наказу №813 від 13.07.2021 року) виводжу рівень з кожного очікуваного результату і записую  у класний журнал.

Для 1-2 класів, коли переважають зелені і сині кольори - сформовано, оранжеві і жовті - формується! 

Для 3-4 класів - кожен колір -певний рівень ( вище є пояснення)

От і вся премудрість мого КОЛЬОРОВОГО ОЦІНЮВАННЯ!))

Колеги, ви можете взяти собі якісь і позначки.  Але беріть 4!  Наприклад "+", "(+)" ( це + обведено кружечком, потім "++" і "(++)" ( це два плюси обведені кружечком.  Може ще хтось щось придумає. Але це мають бути позитивні значки. Так легше всім) сприймати. 

Кожен вчитель сам обирає, як йому легше працювати - педагогічна свобода.)

 Я поділилася своїм досвідом з усіма вами! Беріть, користуйтеся, діліться з колегами. Мені дуже багато писало вчителів і дзвонили...просили пояснити, розповісти про кольорове оцінювання. Я так багато розповідала вчителям по телефону. Але на всіх часу не набереш))). 

Якщо користуєтеся вже моєю розробкою у роботі- то я рада! Якщо ще не розуміли як це  - то все пояснила! Друкуйте та користуйтеся! Прикріпіть на видному місці у класі, поясніть дітям і батькам. Хай робота приносить задоволення!

Вподобайкі:

6
0
0
0

Коментарі

Валентина

Дякую за щиру пораду, позитивний досвід!

Юлія

Дякую за зрозумілу систему оцінювання,те що потрібно,,,все чітко і ясно..зрозуміло для дітей і батьків

Лдмила

А як же червона паста в зошиті ?

Марина

Дякую, пані Тетяно, за Ваше пояснення! Вподобала! Впровадила! Користуюся!💙💛🥰

Любов

Дякую за зрозумілу систему оцінювання. Усе чітко і ясно.

Яна

Після такого оцінювання, в 5му класі діти переживають стрес, бо починаються оцінки. Як підлаштувати систему оцінювання вчителям середньої школи? Бо діти переважно не надають великого значення чи то 7, чи то 10 балів, і підвищувати не стараються, хоча матеріалом володіють.

Додати коментар

Новини:

Поділитися: