Організовуємо дистанційне навчання для учнів з ООП

Організовуємо дистанційне навчання для учнів з ООП

В умовах дистанційного навчання школа має піклуватися і про організацію освітнього процесу для дітей з ООП.

Зміни до Закону України «Про освіту», внесені у березні 2022 року у зв’язку з воєнними діями на території України, передбачають, що школа має:

✅ організувати освітній процес в дистанційній формі або в будь-якій іншій формі, що є найбільш безпечною для його учасників;

✅ зберегти місце роботи асистента вчителя;

✅ забезпечити середній заробіток та інші виплати, передбачені законом.

📌В умовах дистанційного навчання, а особливо у період воєнних дій, роль асистента вчителя посилюється, оскільки діти з ООП в умовах війни потребують особливої уваги та підтримки в освітньому процесі.

Особливості організації дистанційного навчання для дітей з ООП, якщо:

✔ ДИТИНА З ООП ПЕРЕБУВАЄ ЗА КОРДОНОМ І НЕ МАЄ МОЖЛИВОСТІ НАВЧАТИСЬ З ОДНОКЛАСНИКАМИ ДИСТАНЦІЙНО

✅Батьки можуть написати заяву про переведення дитини на екстернатну або сімейну (домашню) форму навчання. У такому випадку, якщо в класі більше немає дітей з 2–5 рівнем підтримки, інклюзивний клас перестає існувати.

✅ Корекційно-розвиткові заняття на сімейній (домашній) та екстернатній формі навчання за рахунок субвенції з державного бюджету не проводяться. Такі заняття можуть проводити дистанційно фахівці ІРЦ.

✔ ДИТИНА З ООП ПРОДОВЖУЄ ЕПІЗОДИЧНО НАВЧАТИСЬ ДИСТАНЦІЙНО В ІНКЛЮЗИВНОМУ КЛАСІ, ПАРАЛЕЛЬНО НАВЧАЮЧИСЬ У ЗАКЛАДІ ОСВІТИ ЗА КОРДОНОМ 

👉У цьому випадку директор школи на прохання батьків організовує адаптоване дистанційне навчання для дитини з ООП та погоджує графік навчання з асистентом вчителя. У такому форматі важливо не перевантажувати дитину. Директор також має пам’ятати, що педагогічне навантаження асистента вчителя — 25 годин на тиждень. 

Психолого-педагогічні та корекційно-розвиткові заняття, які визначені в ІПР дитини, проводяться дистанційно фахівцями з числа педагогічних працівників закладу освіти та/або додатково залученими фахівцями, з якими заклад освіти або відповідний орган управління у сфері освіти укладають цивільно-правові договори, (відповідно до  Порядок організації інклюзивного навчання у закладах загальної середньої освіти: Постанова Кабінету Міністрів України від 15 вересня 2021 р. № 957 [Електронний ресурс] — Режим доступу до ресурсу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/957-2021-п#Text (пункт 13)

✅ Тривалість індивідуальних психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових занять для учнів становить від 20 до 25, а групових — від 35 до 40 хвилин.

❗Нагадуємо, аби допомогти керівникам шкіл у творенні якісного інклюзивного освітнього середовища для дітей з особливими освітніми потребами, Державна служба якості освіти у співпраці з проєктом «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe) розробили посібник «Впроваджуємо інклюзію у закладі освіти».

👉https://tinyurl.com/ynrz4q5q

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Поки що немає коментарів. Будьте першим, хто поділився своєю думкою!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: