Підвищення зарплат учителів: у МОН розробляють нову систему мотивації

Підвищення зарплат учителів: у МОН розробляють нову систему мотивації
Дата: 29.03.2024

Міністерство освіти і науки України зараз працює над розробкою потенційних інструментів та системи мотивації вчителів, що можуть впливати на підвищення зарплати.

Про це розповів міністр освіти та науки Оксен Лісовий в новому інтерв'ю.

«Зараз надзвичайно важко знаходити кошти, зокрема на інвестиції в освіту, коли фактично весь бюджет держави йде на оборону. А цього року ми інвестуємо у профтехи, науку, вищу освіту, НУШ. Це немалі гроші, яких у попередні роки не було. Підвищення заробітної плати вчителям потребує колосальних сум, і ми маємо надію, що будемо їх знаходити».

На думку Лісового, вчителі має розуміти, яким чином вони можуть заробляти більше, що потрібно для цього зробити. МОН має ідеї щодо механізмів, які дозволять підвищити рівень зарплат учителів, проте вони поки не затверджені на політичному рівні, тож детально про них не розповідають. 

Можливі нововведення покликані підвищити мотивацію вчителів навчатися, оволодіти цифровими технологіями, аби мати більше інструментів для роботи. За словами міністра, будуть також переглянуті інструменти та підходи до підвищення, а ще - підходи до педосвіти  загалом. 

Джерело:

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Юлія

Як завжди, ні про що... Гроші є на бруківку, на кущі, барабани , на надмірні зарплати чиновникам і можновладцям, на марафон, який ніхто не дивиться, та і на війну прості люди донатять....а на освіту як завжди немає. Спитайте яку зарплатню і премії отримують чинуші в міських кабінетах, нічого не роблячи, і не несуть відповідальності за життя дітей.

Ірина

Вчителі і так навчаються і володіють інформаційними технологіями і електронні журнали і онлайн навчання дітей і складання онлайн тестів і т.д. А зарплата як у технічного персоналу, якщо працюють тільки на ставку. А в міністерстві сидять і думають щоб то ще придумати щоб підвищити мотивацію вчителів до науки, щось нічого не говорять про лікарів щоб підвищити мотивацію працювати без хабарів чи про інші професії. Та ке враження що в Україні є тільки вчителі , чиновники хабарники і депутати, бо більше ні про кого не пишуть і не обговорюють

Валентина

Рішення лежить на поверхні:знищення корупціі і будуть гроші і на озброєння і на достойні зарплати вчителям.Якби чиновники за своі зарплати так звітували і працювали як вчителі ,ми б вже давно війну закінчили і жили б, а не виживали.

Ольга.

Перестаньте нарешті економити на освіті . Затямте: (це тупим можновладцям) - найкраща мотивація. --це достойна зарплата , а вчителі і так вмотивовані, це інтузіасти, які і так чесно і добросовісно працюють навіть за ці мізерні зарплати.

Ольга Р.

Пане Оксен, а коли виконувати різні рутини??? Перевірка зошитів, завантажування відео для уроків, хюман, вирізання шаблонів для уроків дизайну, якщо це початкова ланка...? Імідж вчителя теж потребує деколи часу і коштів! Є, звичайно, й розвантажені вчителі, які мають напрацювання й користуються ними багато років, але є такі категорії, які й так завантажені...а ви хочете нас ще й комп'ютеризувати? То вам до айтішників потрібно...вчителю важливо з дітьми підходи знаходити, спалкування з батьками теж потребує часу! Вчителі - не восьминожки і теж вигоряють... а ті, які не працюють і так знайдуть можливості не працювати, повірте!

Ольга Р.

Пане Оксен, а коли виконувати різні рутини??? Перевірка зошитів, завантажування відео для уроків, хюман, вирізання шаблонів для уроків дизайну, якщо це початкова ланка...? Імідж вчителя теж потребує деколи часу і коштів! Є, звичайно, й розвантажені вчителі, які мають напрацювання й користуються ними багато років, але є такі категорії, які й так завантажені...а ви хочете нас ще й комп'ютеризувати? То вам до айтішників потрібно...вчителю важливо з дітьми підходи знаходити, спілкування з батьками теж потребує часу! Вчителі - не восьминожки й теж вигоряють... а ті, які не працюють і так знайдуть можливості далі не працювати, повірте!

Ольга Р.

Пане Оксен, а коли виконувати різні рутини??? Перевірка зошитів, завантажування відео для уроків, хюман, вирізання шаблонів для уроків дизайну, якщо це початкова ланка...? Імідж вчителя теж потребує деколи часу й коштів! Є, звичайно, й розвантажені вчителі, які мають напрацювання й користуються ними багато років, але є такі категорії, які й так завантажені...а ви хочете нас ще й комп'ютеризувати? То вам до айтішників потрібно...вчителю важливо з дітьми підходи знаходити, спілкування з батьками теж потребує часу! Вчителі - не восьминожки й теж вигоряють... а ті, які не працюють і так знайдуть можливості далі не працювати, повірте!

Ольга Р.

Пане Оксен, а коли виконувати різні рутини??? Перевірка зошитів, завантажування відео для уроків, хюман, вирізання шаблонів для уроків дизайну, якщо це початкова ланка...? Імідж вчителя теж потребує деколи часу й коштів! Є, звичайно, й розвантажені вчителі, які мають напрацювання й користуються ними багато років, але є такі категорії, які й так завантажені...а ви хочете нас ще й комп'ютеризувати? То вам до айтішників потрібно...вчителю важливо з дітьми підходи знаходити, спілкування з батьками теж потребує часу! Вчителі - не восьминожки й теж вигоряють... а ті, які не працюють й так знайдуть можливості далі не працювати, повірте!

Олена

А ще ось що цікаво: мінімальну зарплату підвищували за час війни 2 рази. Але, коли вийшла на роботу після простою, побачила, що зарплата не збільшилася. Виявилося, що тепер доплату за стаж та за престиж нараховують не на 1,5 ставки, на які працюєш, а на оклад! Це Харків((

Основа

Може не треба в такі важкі часи витрачати кошти на дурні реформи?? То нуш, то цифровізація! Це не українське, не славянське! Це все хай повертається до Америки та Європи! В нас інші цінності! І ці кошти тоді можна направити на зп педагогам. Щоб вони не тікали закордон в пошуках гарного заробітку.... Де мудрість?? Розум?? Чи менеджери від Сороса мають іншу задачу - розвалити в прах українську освіту?!😐🙄

Олена

От повністю згодна з попереднім коментарем. Навіщо шукати чуже???Повертаймось до свого, рідного!!!! Плекаймо своє Українське!!!

Ростислав

Я про обіцянки адекватної зарплати вчителям чую з початку своєї педагогічної кар'єри, тобто з 1997 року. На жаль ситуація тільки погіршується. На вчителів завжди бракує грошей. Незалежно від ситуації в країні.

Галина

Я вже передпенсійного віку. Бачу, що не дочекаюся достойної зарплати, бо для вчителів завжди не вистачає. То в нас одна проблема в країні, то інша. Вчителі завжди розуміють все і чекають. В нас війна і ми це теж розуміємо. А зарплата вчителя - це статус вчителя в суспільстві, це статус освіти загалом. Коли вже щось зміниться? Десь в душі шкодую, що так склалося моє життя і що колись я вирішила обрати професію вчителя, якщо чесно

Петро

Важко не погодитися з попередніми коментарями. Тому не дивуймося, що престиж освітянської професії різко падає.

Андрій

Вся біда в освіті від тих хто сидить в МОН. А там лише ДИВАНІ педагоги.

Анастасія

Безкінечні оптимізації і модернізації і ще десятки оцих ...ії. З 1995 року МОН вигадує кожні 2 роки якусь інновацію і безкінечне підвищення моєї кваліфікації. Наразі це платні платформи, де хтось щось тиснув, отримав гроші і погони, А я знов маю підвищувати свою кваліфікацію за свої гроші. Інакше знизять категорію до ставки випускника вишу. Тобто мій досвід і саморозвиток, моя вузівська освіта і всі попередні перекваліфікації, стаж і мої вміння нівелюється до "О". Коли, нарешті, зникне годівничка з так званих різних методцентрів, районо і начальників освіти у ісполкомах та меріях?? Обласний відділок освіти в умовах цифровізації "вполнє" справиться сам. Враховуючи нашу демографію. То й буде економія.

Олег.

Якщо не можете забезпечити вчителя гідною зарплатою за ті вимоги які до вчителя ставите,то зменшить навантаження і вимоги до вчителя. Хоча би. Більше вимог до учня. А то поміняли рулями учителя і учня. І вимагають від вчителя як у Європі,а платять як в Африці. Вимагають як від мудрих,а платять як дурним. Від того освіта учнів і навчання не постраждають. А навпаки.... Бо не вчителя треба вчити а учня. І не від вчителя треба вимагати, а від учня. Вчитель не артист на уроці щоб лише зацікавити учня провести весело і цікаво час на уроці. А учень не глядач в театрі з попкорном. В нього так само мають бути обов'язки.

Додати коментар

Новини:

Поділитися: