Вимірювання та компенсації освітніх втрат дітей на рівні громади й закладу освіти

Вимірювання та компенсації освітніх втрат дітей на рівні громади й закладу освіти
Дата: 25.01.2023

Освітній омбудсмен вже неодноразово заявляв про дуже серйозну проблему для українських школярів та української освіти - це вимірювання та компенсація освітніх втрат. Їх мають практично всі українські діти шкільного віку, де б вони не знаходилися.

Через тривалі перебої й відсутність електропостачання та інтернет-зв'язку, перебування в укриттях, освітні втрати мають ті, хто зараз перебуває на контрольованих Україною територіях. Не мають доступу до української освіти, а відповідно мають суттєві освітні втрати ті діти, які перебувають на тимчасово окупованих територіях. Діти, які перебувають за кордоном, змушені навчатися у двох школах, але більшість обирає навчання у школі країни перебування, і переходить на сімейне навчання, за якість якого відповідають лише батьки. Крім того, свою роль відіграє й подвійне навантаження, яке мають діти, що навчаються за кордоном. А частина дітей, що перебувають за кордоном, навчаються на екстернаті, що також впливає на якість освіти.

Незважаючи на самовіддані зусилля наших вчителів 💪  і проведення уроків прямо на вулиці, з пунктів Незламності, в укриттях, та допомогу батьків своїм дітям, мусимо чесно зазначити про те, що українські діти мають дуже серйозні освітні втрати. Наразі в Україні на рівні держави, на жаль, відсутні усталені процедури для дослідження рівня освітніх втрат та їх компенсації, але представники Сектору освіти Світового банку https://cutt.ly/B9cuhMf зазначають, що через пандемію та війну освітні втрати в Україні можуть становити більше одного року. 

Ми отримуємо запитання про те, навіщо компенсувати освітні втрати❓, можна просто прийняти цей факт і продовжувати навчати дітей, тобто залишити все, як є. Пропонують також не організовувати таке навчання зараз, щоб не перевантажувати дітей, адже діти зараз мають поганий психологічний стан, проблеми з електропостачанням та доступом до інтернету. 

Хочу зауважити, що якісно організоване компенсаційне навчання в колективі дітей допоможе їм впоратися зі стресом, і під час такого навчання варто організувати надання психологічної допомоги. А відповідні заняття можна організувати не лише зараз, а навесні та на початку літа. Бажано, щоб таке навчання проходило в невимушеному форматі, який можна запланувати спільно з батьками. Як варіант, це може бути пришкільний табір у червні з навчанням з основних предметів. 

Навіщо ж компенсувати освітні втрати❓ Втрати знань та навичок впливають не лише на якість освіти окремого учня, а й на якість усієї системи загалом, і на майбутнє кожного здобувача освіти, адже через прогалини в шкільній освіті їхні втрати доходів у дорослому житті можуть бути більше ніж 10%. Також освітні втрати в майбутньому вплинуть на ВВП усієї країни. Про це ми зазначали раніше у дописі https://cutt.ly/L9cuc6x 

Світовий банк у своєму галузевому огляді “Освіта: наслідки війни в Україні” https://cutt.ly/Y9cuFIk  зазначає, що їм доводиться відмовлятися від масштабних інвестицій у фізичну інфраструктуру України на користь прямої підтримки процесу викладання та навчання. І радять організувати шкільне навчання де завгодно, на кшталт як це зробила Південна Корея в 1951 році.  Одна з порад Світового банку - зараз зосередитися на оцінюванні втрат, підтримці та репетиторстві, щоб забезпечити досягнення мінімального рівня знань.

А на етапі відновлення Світовий банк радить https://cutt.ly/e9cuZhl приділяти пріоритетну увагу поверненню до навчання, щоб подолати прогалини в навчанні, а частині здобувачів освіти може знадобитися адресне навчання. Адже економічне зростання України в середньостроковій перспективі вимагатиме значних інвестицій у людський капітал, при чому безпосереднім пріоритетом має стати відновлення системи надання високоякісної освіти. 

Тобто ми маємо сьогодні вкладати в освіту, компенсувати втрачені знання, щоб через декілька років мати економічне зростання, підвищення ВВП країни та добробуту українських людей❗ На жаль, на державному рівні питання вимірювання та компенсації освітніх втрат поки не порушується. Але батьки, педагоги, освітні управлінці та експерти розуміють, що освітні втрати необхідно компенсувати, і починати це робити зараз, не чекаючи завершення війни. Наша боротьба на освітньому фронті - це боротьба за майбутнє України. Важливо пам'ятати, що надолуження освітніх втрат в Україні не є миттєвим процесом, а вимагає довгострокової роботи та взаємодії між державними установами, освітніми установами та суспільством❗

Одним із варіантів, який можна використати - громада або/та заклад освіти може розробити стратегію визначення та компенсації освітніх втрат і реалізувати її. 

Також можна знайти донорів для оплати такого проєкту, є приклади таких проєктів на рівні області, про це читайте у нашому дописі.  Але, на нашу думку, такий проєкт можна впровадити й без додаткових коштів. 

Також варто обговорити стратегію з батьками, адже більшість з них зацікавлені, щоб їхня дитина надолужила втрачені знання.    

Деякі школи вже організували часткову компенсацію освітніх втрат, тому ми ділимося їхнім досвідом та досвідом інших країн.

Докладно про компенсацію освітніх втрат читайте на вебсайті

https://cutt.ly/a9colls 

У дописі також піде мова про:

➡ розробку стратегії компенсації освітніх втрат;

➡ комунікацію  з батьками щодо компенсації освітніх втрат;

➡ створення карти опорних знань для кожного предмета та класу;

➡ проведення освітніх вимірювань для з’ясування освітніх втрат;

➡ надання психологічної допомоги під час компенсаційного навчання;

➡ варіанти компенсації освітніх втрат та можливості оплати за цю роботу;

➡ моніторинг та корегування компенсаційного навчання;

➡ недержавні проєкти щодо компенсації освітніх втрат, до яких можуть долучитися учні, педагоги та заклади освіти;

➡ закордонний досвід компенсації освітніх втрат.

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Поки що немає коментарів. Будьте першим, хто поділився своєю думкою!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: