Майже половина вчителів 5–6 класів не може пояснити суть реформи НУШ

Майже половина вчителів 5–6 класів не може пояснити суть реформи НУШ
Дата: 13.03.2024

45% українських вчителів, які сьогодні працюють з учнями 5–6 класів Нової української школи, не можуть пояснити зміст реформи НУШ та її відмінність від старої системи шкільної освіти.

Про це свідчать результати дослідження «Нова українська школа: виклики впровадження», здійсненого ГО «Смарт освіта» у партнерстві з фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва.

Опитування учителів засвідчило, що у 40% освітян, які вже два роки працюють у 5–6 класах, де впроваджена реформа, мають поверхові знання про реформу НУШ.

Ще 5% учителів під час опитування зазначили, що вони недостатньо проінформовані про зміст реформи НУШ.

«Доволі велика частина опитаних не змогла б пояснити суть реформи НУШ. Нагадаємо, що реалізація Концепції НУШ у базовій середній освіті залишається актуальною темою підвищення кваліфікації для 34,5 % респондентів», – наголошують автори дослідження.

Окрім того, третина опитаних педагогів зазначила, що з упровадженням НУШ їхні методи та прийоми викладання не змінилися, або не змогли оцінити потенційні зміни.

При цьому трохи більше ніж чверть респондентів (26 %) вважає, що програма із запровадженням НУШ радше не змінилася чи не змінилася зовсім.

Автори дослідження припускають, що така відповідь може бути пов’язана ще й зі змістом конкретних модельних програм, які іноді багато в чому «копіюють» стару програму, тож це питання потребує подальшого дослідження.

Показовим є той факт, що опитані педагоги по-різному ставляться до реформи та її реалізації в початковій і середній школі.

Освітяни вважають, що в початкових класах реформа була добре впроваджена: опитані її схвалюють, у той час як реформу у 5–6 класах критикують.

Різницю респонденти пояснювали гіршим матеріально-технічним забезпеченням, слабшою підготовкою вчителів до впровадження реформи, браком виплат за впровадження реформи, які є для вчителів початкових класів.

Також на загальне ставлення до реформи НУШ впливала й оцінка впровадження реформи. Зокрема, освітяни висловлювали думки, що реформа не має чітких механізмів досягнення мети, оскільки копіює західний досвід без урахування українського контексту.

Водночас варто зауважити, що, згідно з даними цього ж опитування, майже всі вчителі, які працюють у 5-6 класах, пройшли підвищення кваліфікації для роботи в НУШ, незважаючи на брак фінансування.

96% вчителів вказали, що пройшли підвищення кваліфікації щодо роботи в Новій українській школі.

Найчастіше вчителі проходили курси з підвищення кваліфікації з упровадження нового Держстандарту в базовій середній школі в інститутах післядипломної педагогічної освіти або академіях неперервної освіти (85 %).

Окрім того, 6% учителів зізналися, що платили за отримання сертифіката без проходження курсів, однак ця кількість педагогів може сягати 16 %, адже ще 10 % обрали варіант «Складно відповісти» на питання про купівлю документа.

Джерело:

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Вчитель

Бо нічого нового немає, тому чиновники від освіти щось вигадують, але і самі пояснити нічого не можуть .

Ольга

НУШ-то повна маячня! Нічого хорошого за 6 років. Одне розчарування…

Світлана

НУШ для дітей: хочеш - учись, хочеш - не вчись. НУШ для батьків: хочеш, щоб дитина знала, - хоча б контролюй. НУШ для вчителів: учіть усіх, кому потрібно, научиться.

Юлія

Курси НУШ проводили для початкової і 5-6 класів можна сказати однаково і з однаковою якістю, але ось у чому відмінність. В основному практично для всіх початкових класів було розроблено і надруковано багато методичної літератури, розробок уроків за НУШівськими вимогами. І вчителі взявши це за основу почали впровадження. Для 5-6 класів більшість підручників просто переписали, до деяких задач домалювали маркування, і все. Та сказали, що ви розумні, ви креативні, ми віримо у вас,і на цьому усе. Ви зрозумійте, що навіть очні піврічні курси вищого гатунку не зможуть дати для вчителя тих знань з методики, поки він сам це не випробує на своїх уроках. Але, на мою думку, потрібно запропонувати вчителям гарні методичні матеріали, запропонувати розробки уроків із детальним описом застосування методик до пояснення матеріалів. Тоді вчитель бере, пробує у своїх класах, і тим самим вчиться викладати свій предмет по новому та згідно НУШівських вимог. Я зовсім не проти курсів, а на курсах за ту кількість годин яка є, можна вчителям пропонувати та розповідати по ці матеріали, на одному двох конкретних прикладах показати застосування, де їх знайти і т. д.

Вчитель

Шановні, невже ми не розуміємо, що потрібно спокійно формувати предметні компетентності, як робили раніше. Не примушуйте вчителів робити нові сальто з викрутасом. Найважливіше, щоб в школі були здорові діти і вчителі. От тоді й буде НУШ. Нас часто беруться вчити ті, хто й п'ять років не працював у школі.

Додати коментар

Новини:

Поділитися: