На допомогу директору закладу освіти. Якість безпекових умов під час навчання

На допомогу директору закладу освіти. Якість безпекових умов під час навчання
Дата: 05.08.2024

На що звернути увагу керівнику закладу освіти під час облаштування укриттів та безпечного освітнього простору в школі відповідно до вимог безпечного освітнього середовища ❓

➡ Протокол безпеки – це певний набір правил, процедур, якими повинні керуватися педагоги та учні у закладі освіти щодо певної ситуації. 

➡ З огляду на ризики безпеки, таких протоколів у закладі має бути декілька, зокрема щодо дій під час повітряних тривог та проведення евакуації, перебування в укритті, поводження під час уроків онлайн.

Кілька порад щодо розробки протоколів безпеки:

✅не шукайте універсального рішення. Протоколи не можуть бути однаковими у всіх школах. Бо кожен заклад, розробляючи такий документ, керується особливостями розміщення школи, характеристиками та архітектурними особливостями її будівлі, а разом з тим – ресурсами, формами організації освітнього процесу тощо.

✅протокол безпеки має відповідати загальним рекомендаціям ДСНС.

✅до розробки протоколів безпеки варто залучити педагогів. Це дозволить сформувати спільне бачення та прийняття напрацьованих процедур.

✅формулюйте тексти у протоколах безпеки з розрахунку на сприйняття їх дітьми. Використовуйте лаконічні та чіткі речення: “Візьми свій наплічник”, “Візьми свій одяг”, “Стеж за вказівками учителя і приготуйся виходити”, “Не штовхайся”, “Не біжи”, “Йди швидким кроком, але тримайся своєї групи”, “Допоможи тому, хто спіткнувся чи впав”.

▶️ Наприклад, можна скористатися зразком «Алгоритм дій для вчителя під час сигналу “Повітряна тривога”, розроблений  Міністерством освіти і науки України👉 https://mon.gov.ua/.../bezpechne-osvitne-seredovishche...

▶️ Рекомендації Державної служби якості освіти України «Безпечне освітнє середовище: нові виміри безпеки»👉

https://sqe.gov.ua/.../Bezpechne_osvitnie_seredovysche...

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Поки що немає коментарів. Будьте першим, хто поділився своєю думкою!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: