Атестація педагогічного працівника при переході з однієї посади на іншу чи до іншого закладу освіти

Атестація педагогічного працівника при переході з однієї посади на іншу чи до іншого закладу освіти

Автор: Сергій Дятленко, експерт з питань освіти

При переході педагогічного працівника з однієї посади на іншу чи до іншого закладу освіти варто врахувати декілька нюансів:

• На новій посаді чи новому місці роботи за педпрацівником зберігається кваліфікаційна категорія і звання, які були присвоєні за результатами останньої атестації. Навіть якщо ця атестація була "ну дуже давно" чи на іншій посаді

• Такі працівники атестуються (обов'язково) на другий рік роботи. Для них це чергова атестація

• І найважливіше!!! При новій атестації вони не розпочинають нове сходження щаблями кваліфікаційних категорій, а продовжують рух із вже досягнутої точки. Навіть тоді, коли педагогічна посада чи заклад суттєво відрізняється, наприклад - з вихователя ЗДО на вчителя ЗЗСО. Бо!!! всі ці посади є посадами педагогічних працівників

На новій посаді в тому ж закладі освіти чи в новому, за основним місцем роботи, за сумісництвом чи "довантажили" педагог обов'язково має атестуватися на другий рік роботи

Кваліфікаційна категорія педпрацівника, присвоєна під час останньої атестації зберігається при переході (в тому числі за сумісництвом) на БУДЬ ЯКУ іншу педагогічну посаду в БУДЬ ЯКИЙ заклад освіти (і не лише освіти), якщо нова посада також передбачає кваліфікаційні категорії. Без курсів, без підтвердження, без погоджень і т. п. За замовчуванням.

Якщо педагог атестується за двома посадами, то може подавати одні й ті ж сертифікати про підвищення кваліфікації. Подвоювати кількість годин не потрібно.

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Ніла

А яка кількість годин має бути при такій атестації?

Адріанна

Скажіть, будь ласка, якщо викладач переходить у заклад позашкільної освіти, чи зберігається за ним категорії?

Тетяна

Добрий день! Підкажіть будь ласка! Я працюю вихователем у ліцеї, минулого року пройшла атестацію і здобула вищу категорію. Цього року мене довантажили 0,5 ставки соціального педагога і платять по спеціалісту. Чи вірно оплачують?

Віка

Я вихователь вищої категорії, а за сумісництвом психолог в цьому ж ЗДО. Психолога поставили 10 розряд (спеціаліст) і атестуватись на 2 категорію через 2 роки. Чи вірно мені роз'яснив директор ЗДО.

Ірина

Чи можна атестуватися на соціального педагога, маючи освіту психолога?

Ліана

Працюю в позашкільному закладі керівником вокального гуртка, за освітою "вчитель музики і співів", До того працювала в школі, де атестувалась на вищу категорію із присвоєнням педагогічного звання "учитель-методист". На даний час оплата праці здійснюється не за категорією, а за найнижчим тарифним розрядом. Чи маю право на оплату за 12-м ( найвищим) тарифним розрядом і 20-відсоткову надбавку за педагогічне звання, адже гурток за напрямом відповідає моїй спеціальності за дипломом.

Іванчо Тетяна

Ви ж бачите, навіть по коментарях, скільки порушень по неврахуванню категорії робить адміністрація шкіл. Сергій Дятленко внесіть цю чіткість в текст "Положення". Щоб вже дойшло і до всіх. Я- ячитель. Не можу доказати про збереження категорії при переході на іншу посаду. З вищої дали спеціаліста. Пресуюють по повній силі.

Василина

Поясніть, яка кількість годин підвищення кваліфікації потрібна в тому випадку, якщо вчитель щойно пройшов атестацію, але перейшов працювати до іншого навчального закладу. У Положенні сказано"зобов'язаний пройти атестацію не пізніше ніж через рік від моменту переходу". Це знову 150 годин перепідготовки. Виходить, що за два роки знову все спочатку. Де здоровий глузд. Зате директори навчальних закладів "атестуються" комісіями ІІ рівня і як директор, і як вчитель. Хто вивчає їх роботу, як вчителя. Питання риторичне. Все для "блага" простого вчителя.

Анастасія

Я працювала на посаді педагога організатора 11 років і здобула І категорію, потім переходю на посаду вчителя початкових класів і працюю третій рік. Чи маю право атестуватися на вищу категорію

Дарина

Доброго вечора, я працювала в ЗДО соціальним педагогом та отримала 2 категорію. Зараз працюю вихователем в цьому ж закладі. Чи можу я атестуватись на 1 категорію? Чи необхідно підтверджувати 2?Підкажіть,будь ласка.

Ірина

Доброго дня! Скажіть, як діяти, якщо в минулому навчальному році я перейшла на іншу посаду і мені нараховували зп по моїй 1 категорії, а в цьому році платять як спеціалісту, бо так захотів відділ освіти

Станіслав

У цьому році я отримав ІІ категорію (працюю в закладі профтех), але якщо перейду працювати, наприклад, в школу - чи збережеться ця категорія? Бо мені відповіли що нібито ні

Світлана 0999373947

Працюю вихователем в спеціальній школі та маю кваліфікаційну категорію спеціаліст вищої категорії. Маю вищу освіту. Вчитель географії. Маю другу вищу освіту. Вчитель - дефектолог, логопед, корекційний педагог. У трудовій книжці зазначена посада вихователя. З вересня 2024 року мене переводять з посади вихователя на посаду вчителя-дефектолога, але при цьому не зберігають кваліфікаційну категорію, а дають спеціаліст 2 категорії, так як я мала ще 4 години вчителя географії з кваліфікаційною 2 категорією . Чи правомірні дії адміністрації?

Додати коментар

Новини:

Поділитися: